Buitenland
Democraten naar de rechter om nieuwe verkiezingsregels in Georgia

De Amerikaanse Democraten stappen naar de rechter om nieuwe verkiezingsregels in de staat Georgia aan te vechten. Ze vrezen dat die kunnen leiden tot chaos tijdens de presidentsverkiezingen, bericht de krant The New York Times.

ANP

De kiescommissie, de Georgia Election Board, heeft besloten dat stembiljetten na het sluiten van de stembussen handmatig nageteld moeten worden. Dat betekent volgens critici dat het mogelijk veel langer duurt voordat de uitslag bekend is en tot gevolg kan hebben dat stembiljetten kwijtraken.

De Democraten betogen dat de kiesraad helemaal niet bevoegd is om zo’n regel eigenhandig in te voeren. De rechtszaak is aangespannen door het landelijke bestuur van de partij en Democraten uit de staat. De zaak wordt ook gesteund door de campagne van presidentskandidaat Kamala Harris.

Een lid van de kiescommissie heeft eerder aangegeven dat de nieuwe regel tot meer transparantie moet leiden en moet zorgen dat dat de einduitslag klopt. Georgia wordt gezien als een van de swing states, het handjevol staten waar niet op voorhand duidelijk is welke kandidaat er gaat winnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer