Binnenland
Nabestaanden Ivana Smit zetten zaak tegen Maleisië door

De rechtszaak door de nabestaanden van Ivana Smit tegen de Maleisische overheid gaat door, meldt advocaat Sébas Diekstra. Volgens hem gaat een schikking met de overheid en de politie niet door.

ANP

Doel van de rechtszaak is voor de nabestaanden om de Maleisische autoriteiten te dwingen het overlijden van Smit alsnog goed te onderzoeken. De Maleisische overheid heeft zijn „wettelijke taken verzaakt”, aldus Diekstra. De familie van Smit verwijt de autoriteiten nalatigheid en wil dat de rechter dit bevestigt. De toen 18-jarige Smit overleed in december 2017 in de hoofdstad van Maleisië, Kuala Lumpur. Ze viel daar uit een flatgebouw nadat ze de avond had doorgebracht met een Amerikaans stel.

Al in 2019 stelde Maleisië volgens Diekstra dat er mogelijk sprake was van een misdrijf en dat het onderzoek zich daarop moest richten. „De rechter was van oordeel dat er sprake was van een misdrijf en gelaste een moordonderzoek”, legt Diekstra uit. Maar bijna vijf jaar later is nog steeds niet duidelijk wat er met Smit is gebeurd. Een andere rechter wilde dat de nabestaanden van Smit met de politie en de overheid zouden schikken, zo bleek deze zomer, maar volgens Diekstra willen de nabestaanden dat de Maleisische autoriteiten „doen wat ze beloofd hebben en dat is de zaak tot de bodem uitzoeken”. Over de precieze reden dat de schikking is mislukt, geeft hij aan niets te kunnen zeggen.

De zaak begint in oktober in Kuala Lumpur en bestaat uit meerdere zittingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer