Buitenland
Celstraffen voor Zuid-Koreaanse agenten om rol bij Halloweendrama

In Zuid-Korea zijn twee leden van de politie veroordeeld voor hun rol bij het Halloweendrama bijna twee jaar geleden. Ze zouden hebben gefaald om de ramp te voorkomen die meer dan 150 mensen het leven heeft gekost. Zij werden doodgedrukt doordat het veel te druk was op straat.

ANP

De voormalige politiechef van het district Yongsan, waar de stormloop plaatsvond, heeft drie jaar cel gekregen. De agent die de leiding had over de alarmcentrale heeft twee jaar cel gekregen. „Het was te voorzien dat er een grote menigte in de oplopende steeg van Itaewon zou zijn en dat die voor levensgevaarlijke situaties zou zorgen in het weekend van Halloween 2022”, oordeelde de rechter. Het was de eerste keer sinds 2019 dat Halloween weer zonder maatregelen kon worden gevierd en er was te weinig crowdcontrol om de mensenmassa veilig te begeleiden.

Eerder hebben al twee politieagenten celstraffen opgelegd gekregen omdat ze in de nasleep van het drama hadden geprobeerd om bewijsmateriaal te verdoezelen, maar dit is de eerste keer dat agenten zijn veroordeeld om hun directe betrokkenheid bij de ramp. Ook het voormalige hoofd van de politie in Seoul staat nog terecht. Aanklagers hebben vijf jaar tegen hem geëist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer