Buitenland
Biden herhaalt steun aan Oekraïne tijdens bezoek van Zelensky

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontvangen in het Witte Huis. Hij herhaalde dat de Verenigde Staten Oekraïne blijven steunen. „Rusland zal niet zegevieren. Oekraïne zal zegevieren en wij blijven en wij zullen bij elke stap achter jullie staan”, beloofde Biden.

ANP

De Amerikaanse president maakte voorafgaand aan het bezoek nieuwe steunmaatregelen bekend. Hij beloofde bijna 8 miljard dollar aan militaire hulp, inclusief een bedrag van 5,5 miljard dollar dat geautoriseerd moet worden voordat maandag het Amerikaanse fiscale jaar verloopt. Oekraïne krijgt extra munitie en een Patriot-luchtverdedigingssysteem. Ook gaan de VS volgend jaar meer Oekraïense militairen opleiden tot F-16-piloot. Er is nog altijd geen Amerikaanse toestemming voor het gebruik van door de VS geleverde wapens op doelen in Rusland, waar Oekraïne al langer voor pleit.

Maar Zelensky is momenteel in Washington om een zogenoemd „overwinningsplan” te presenteren, aan zowel Biden als Kamala Harris, de huidige vicepresident en de Democratische presidentskandidaat. De Republikeinen worden bij de stembusgang vertegenwoordigd door oud-president Donald Trump, die de steun aan Oekraïne wil stopzetten. Het leek erop dat Zelensky ook een ontmoeting zou hebben met Trump. Het is niet duidelijk of ze elkaar nog gaan spreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer