Buitenland
Harris belooft Zelensky te blijven steunen en hekelt Trumps visie

Na de Amerikaanse president Joe Biden heeft ook vicepresident Kamala Harris haar „niet-aflatende” steun aan Oekraïne bevestigd in zijn strijd tegen Rusland. Dat deed ze voorafgaand aan een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in het Witte Huis. Volgens Harris is elk vredesvoorstel waarbij Kyiv terrein moet inleveren „gevaarlijk en onacceptabel”.

ANP

„Ik zal Oekraïne blijven steunen, en ik zal ervoor zorgen dat Oekraïne deze oorlog zegeviert,” zei de Democratische presidentskandidaat. Volgens haar moeten de VS voor vrede en veiligheid hun rol van wereldleider blijven vervullen.

In een duidelijke toespeling op haar rivaal Donald Trump zei Harris dat „sommigen in mijn land” liever zien dat Oekraïne grote delen van zijn grondgebied opgeeft. Volgens haar is dat precies wat de Russische president Vladimir Poetin wil. Trump is kritisch over de Amerikaanse steun aan Oekraïne.

Biden ontmoette Zelensky eerder op de dag in het Witte Huis. Ook hij beloofde dat „Oekraïne zal zegevieren” en dat de VS „bij elke stap” achter Oekraïne blijven staan. De president heeft Oekraïne donderdag voor miljarden dollars aan extra steun toegezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer