Binnenland
Provincie mag Noordwijk niet dwingen meer sociale huur te bouwen

De provincie Zuid-Holland mag van de Raad van State de gemeente Noordwijk niet verplichten om meer sociale huurwoningen op te nemen in een nieuwbouwproject. De provincie eiste dat Noordwijk in de wijk Bronsgeest minimaal 240 woningen voor de sociale huur bouwt. De kustgemeente wil echter niet verder gaan dan 110 huizen in deze categorie en stapte naar de bestuursrechter toen de provincie bijna twee jaar geleden een zogeheten proactieve aanwijzing oplegde.

ANP

Zuid-Holland wilde daarmee afdwingen dat de gemeente alsnog zeker 240 sociale huurwoningen zou opnemen in het al vastgestelde bestemmingsplan. Daarin staat dat op bollenvelden aan de oostkant van Noordwijk een woonwijk met maximaal 350 woningen komt, waarvan 30 procent voor de sociale huur. Noordwijk wilde op deze locatie niet nog meer sociale huurwoningen bouwen, maar droeg daar wel alternatieve plekken voor aan. Volgens Zuid-Holland heeft Noordwijk te weinig van zulke woningen.

Noordwijk stapte naar de Raad van State om de proactieve aanwijzing aan te vechten. De bestuursrechter oordeelde woensdag dat de provincie de noodzaak van dit ‘dwangmiddel’ niet genoeg heeft onderbouwd.

De Raad van State deed woensdag ook uitspraak in de zaken die door onder meer omwonenden waren aangespannen tegen het bestemmingsplan en het exploitatieplan voor de wijk Bronsgeest. In beide plannen moet Noordwijk enkele aanpassingen doen.

Zuid-Holland heeft afgesproken om tussen 2022 en 2030 bijna een kwart miljoen woningen te bouwen, waarvan 100.000 voor de sociale huur. Het college van Gedeputeerde Staten probeert hier actief op te sturen door bij nieuwbouw te eisen dat 40 procent van de woningen in deze categorie valt. Het leidde begin dit jaar tot een hoogoplopend conflict met toenmalig minister Hugo de Jonge, die wilde dat Zuid-Holland zich aan de landelijke norm van 30 procent zou houden. De provincie besloot uiteindelijk de 40 procent niet vast te leggen, maar wil wel instrumenten van het Rijk om hier alsnog op te kunnen sturen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer