Economie
AEX opent met kleine min, Air France-KLM wint na adviesverhoging

De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht lager geopend. Bij de bedrijven op het Damrak was luchtvaartconcern Air France-KLM een opvallende stijger dankzij een adviesverhoging door de Amerikaanse bank JPMorgan Chase. Het Frans-Nederlandse bedrijf won in de MidKap meer dan 7 procent.

ANP

De AEX noteerde in de ochtendhandel een min van 0,2 procent op 905,28 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 891,08 punten. Op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs waren minnen tot 0,7 procent te zien.

AkzoNobel ging 0,7 procent vooruit in de AEX. Beleggingsadviseur Redburn kwam met een koopadvies voor de verfproducent die dinsdag nog bekend had gemaakt ongeveer 2000 banen te gaan schrappen om kosten te besparen,

Verzekeraar NN Group daalde 0,8 procent. NN maakte bekend zijn Turkse activiteiten te verkopen aan Zurich Türkiye. Het Turkse onderdeel telt ruim 180 werknemers en biedt onder meer levensverzekeringen. Er werden geen financiële details gemeld.

Staalconcern ArcelorMittal won nog eens 0,9 procent. Op dinsdag klom het aandeel al bijna 5 procent, dankzij de stijgende prijzen van ijzererts door een omvangrijk economisch steunpakket van de Chinese centrale bank. De producent van roestvrij staal Aperam werd 0,9 procent hoger gezet in de MidKap.

ING was de grootste daler in de AEX met een min van 1,3 procent. Ook brouwer Heineken stond bij de verliezers met een min van 1 procent.

In Frankfurt klom Volkswagen 0,3 procent. Duitse vakbonden gaan woensdag met de noodlijdende autobouwer om tafel voor de start van nieuwe loononderhandelingen. De gesprekken vinden plaats op het moment dat Volkswagen de kosten flink wil terugdringen, door het schrappen van banen en het mogelijk sluiten van fabrieken. Daardoor staan de bonden en Volkswagen direct al lijnrecht tegenover elkaar.

De euro was 1,1192 dollar waard, vergeleken met 1,1149 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 71,11 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 74,82 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer