Kerk & religieSeksueel misbruik
Zuidelijke Baptisten VS zetten hoofdkantoor te koop: kosten afhandeling misbruikzaken lopen hoog op

Om de kosten voor afhandeling van misbruikzaken te dekken hebben de Zuidelijke Baptisten in de Verenigde Staten hun landelijk hoofdkantoor in Nashville (Tennessee) te koop gezet.

Het hoofdkantoor van de Zuidelijke Baptisten in Nashville, met voor de ingang een grote opengeslagen Bijbel met een kruis erop. beeld AP, Holly Meyer
Het hoofdkantoor van de Zuidelijke Baptisten in Nashville, met voor de ingang een grote opengeslagen Bijbel met een kruis erop. beeld AP, Holly Meyer

Onderzoek naar seksueel misbruik door voorgangers heeft de grootste protestantse denominatie in Amerika de afgelopen drie jaar 12 miljoen dollar gekost. Het gebouw dat nu te koop staat, is getaxeerd op 31,7 miljoen.

Een kwart van de uitgaven heeft te maken met de juridische kosten die zijn gemaakt in verband met het proces dat de voormalige baptistenvoorzitter John Hunt tegen de kerk heeft aangespannen. Hij bestrijdt zich schuldig te hebben gemaakt aan seksueel misbruik.

Het bestuur van de kerk zegt ook hoge uitgaven te moeten doen voor de „moeizame doorvoering” van de hervormingen waartoe twee geleden is besloten. Zo is er een website geopend waarop kan worden gemeld dat een predikant misbruik heeft gepleegd. Gemeenten die een nieuwe voorganger willen beroepen zijn dan gewaarschuwd. Tot nu toe zijn er nauwelijks namen vermeld. Volgens een woordvoerder werken de afzonderlijke gemeenten onvoldoende mee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer