Kerk in Verenigde Staten
Zuidelijke Baptisten verliezen kwart miljoen leden

De Zuidelijke Baptisten in de Verenigde Staten hebben in 2023 ongeveer een kwart miljoen leden verloren. De daling is iets minder groot dan het jaar ervoor.

Redactie kerk
Bijeenkomst van de conventie van de Zuidelijke Baptisten in 2021. beeld Mark Humphrey
Bijeenkomst van de conventie van de Zuidelijke Baptisten in 2021. beeld Mark Humphrey

Dat berichtte de nieuwssite Christian Today afgelopen week op basis van het jaarlijkse statistische rapport van de Southern Baptist Convention (SBC).

Het Amerikaanse kerkverband telt nu ongeveer 12,9 miljoen leden, het laagste aantal sinds eind jaren zeventig. In 2006 stonden er nog 16,3 miljoen leden geregistreerd. Sindsdien is het ledenaantal met bijna 3,5 miljoen afgenomen. Ongeveer de helft van dat totale verlies is sinds 2018 ontstaan.

Het wekelijkse kerkbezoek heeft zich, aldus het rapport, hersteld na de Covid-19-pandemie en kwam uit op een aantal van 4 miljoen per week. Het aantal mensen dat zich vorig jaar liet dopen lag met 226.000 iets hoger dan in 2022. Kerken in Florida, Georgia, Californië, North Carolina en Tennessee rapporteerden de grootste toename van het aantal dopelingen.

Het rapport gaat ook in op seksueel misbruik. De manier waarop gemeenten invulling geven aan preventieve maatregelen en de zorg voor slachtoffers blijkt uiteen te lopen. Een taakgroep van SBC die op dit terrein actief is, hoopt in juni nieuw trainingsmateriaal, inclusief beleidsrichtlijnen, voor kerken beschikbaar te hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verenigde Staten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer