Kerk & religie
Baptisten VS niet vervolgd om toedekken misbruik

Het Amerikaanse openbaar ministerie (OM) heeft vastgesteld dat er geen reden is om de leiding van de Zuidelijke Baptisten te vervolgen vanwege het toedekken van meldingen van seksueel misbruik.

Bijeenkomst van de Conventie van de Zuidelijke Baptisten in 2021. beeld Mark Humphrey
Bijeenkomst van de Conventie van de Zuidelijke Baptisten in 2021. beeld Mark Humphrey

Justitie in de Verenigde Staten (VS) startte bijna twee jaar geleden een onderzoek naar vermeend misbruik binnen de Conventie van de Zuidelijk Baptisten, de grootste protestantse denominatie in de VS.

Aanleiding hiervoor was een rapport van het bureau van Guidepost Solutions. Dat had in opdracht van het uitvoerend comité van de conventie klachten onderzocht dat sommige kerkelijke leiders slachtoffers van misbruik geen recht hadden gedaan. Deels betrof het gevallen waarbij een kerkelijke ambtsdrager zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag; deels ging het om zaken die door de kerkelijke leiding werden toegedekt.

In de samenvatting van het rapport dat bureau Guidepost Solutions uiteindelijke aanbood, stond dat slachtoffers van misbruik en andere bezorgde gemeenteleden al bijna twee decennia tevergeefs contact hadden opgenomen met kerkelijke leiders, omdat er „kinderverkrachters en andere misbruikers op een preekstoel stonden of als kerkelijk werker actief waren”. Melders zouden „keer op keer te maken hebben gekregen met weerstand, tegenwerking en zelfs regelrechte vijandigheid van sommigen binnen de kerkelijke leiding”.

Het OM heeft vorige week het landelijke bestuur van de Zuidelijk Baptisten laten weten dat het justitieonderzoek is afgerond en dat het besloten heeft niet tot vervolging over te gaan.

„Dit einde van het onderzoek suggereert dat de federale autoriteiten geen bewijs hebben gevonden om de kerkelijke leiders te beschuldigen van een doofpotaffaire rond misbruik”, zo constateert The Tennessean, de krant die als eerste het nieuws meldde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer