Economie
Mijnbouwers en staalbedrijven gewild op hoger Wall Street

De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters zijn dinsdag gestegen. Mijnbouwbedrijven gingen aan kop, nadat China een groot stimuleringspakket had aangekondigd om de kwakkelende economie van China te steunen. Tegelijkertijd beperkten zorgen over een afzwakkende economie in de Verenigde Staten en de onzekerheid over de volgende beleidsbeslissing van de Federal Reserve de koerswinsten.

ANP

Door de verwachting dat de vraag naar koper in China door de stimuleringsmaatregelen stijgt, klom de prijs van het metaal naar het hoogste niveau sinds juli. Koper wordt onder meer veel gebruikt in de bouw, industrie en telecomsector. Mijnbouwers als Freeport-McMoRan en Southern Copper lieten dan ook plussen tot bijna 8 procent zien.

Ook ijzererts ging in prijs omhoog door de verwachting dat de vraag naar staal in China toeneemt. Staalproducenten als Cleveland-Cliffs en Nucor boekten koerswinsten tot 4,7 procent.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 42.208,22 punten en de bredere S&P 500 klom 0,3 procent tot 5732,93 punten. Technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,6 procent hoger op 18.074,52 punten.

Het grote steunpakket van de Chinese centrale bank zorgde ook voor koersstijgingen van Chinese bedrijven die een notering hebben in New York. Zo won Alibaba 7,9 procent en Baidu ging 7,4 procent vooruit. Tesla, dat een grote autofabriek heeft in Shanghai, werd 1,7 procent hoger gezet.

Boeing (min 0,3 procent) kon ook op de aandacht van beleggers rekenen. De vliegtuigbouwer kwam maandag met een hoger loonbod om een grote staking van fabriekswerkers te stoppen. Boeing bood een loonsverhoging van 30 procent, nadat eerder al 25 procent meer loon werd geboden. Maar de vakbond voor fabriekswerkers zei dat het nieuwe bod nog steeds te laag is en niet zal worden voorgelegd aan de leden om over te stemmen. De werknemers eisen een loonsverhoging van 40 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer