DNB-baas: 32-urige werkweek ‘verkeerde medicijn’ voor economie
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), heeft zich kritisch uitgelaten over de looneis van 7 procent die FNV voor volgend jaar heeft gesteld. In het programma Nieuwsuur waarschuwde hij dat een dergelijke verhoging de inflatie verder zal aanwakkeren.
Volgens Knot zou een loonstijging van 7 procent de inflatie in 2026 met een extra procentpunt laten toenemen. „Dat betekent simpelweg dat de prijzen van uw en mijn boodschappen nog langer zullen blijven stijgen”, aldus Knot. Hij benadrukte dat de partijen aan de cao-tafel hier goed rekening mee moeten houden.
Knot merkte verder op dat de inflatie in Nederland steeds meer begint af te wijken van het Europese patroon, en dan niet in positieve zin. „Terwijl de inflatie in Europa gestaag afneemt richting de door ons gewenste 2 procent, begint de inflatie in Nederland juist weer te stijgen”, aldus de DNB-president.
Daarnaast sprak Knot zich uit tegen de FNV-eis voor een vierdaagse werkweek van 32 uur. Hij noemde dit „het verkeerde medicijn voor de Nederlandse economie op dit moment,” vooral gezien de krapte op de arbeidsmarkt, die hij als „het grote probleem” voor de komende jaren ziet.