Binnenland
Dierenvrienden: Nederlanders willen beter leven voor (kweek)vis

Verreweg de meeste Nederlanders, zelfs 92 procent, vinden dat vissen net zo behandeld moeten worden als dieren in de veehouderij en dus beter dan nu het geval is. Dat maken dierenwelzijnsorganisaties Compassion in World Farming en Eurogroup for Animals op uit eigen onderzoek onder 9000 Europeanen van wie duizend Nederlanders. De twee organisaties roepen de Europese Commissie op ‘soortspecifieke’ welzijnsregels in te voeren voor alle vissoorten die gehouden worden in kwekerijen.

ANP

Een kleiner aantal Nederlanders, 68 procent, is ook bereid om meer te betalen voor vis waarmee vriendelijker is omgesprongen. Ruim de helft, 60 procent, wil informatie op een visproduct over hoe het dier gehouden is en gedood. „Momenteel zijn vissen veel minder goed beschermd dan andere dieren: er bestaat vrijwel geen specifieke wetgeving voor vissenwelzijn en er zijn ernstige welzijnsproblemen in kwekerijen”, aldus genoemde clubs.

In de Europese viskweekindustrie worden elk jaar ongeveer 1 miljard vissen gedood, zeggen ze. Dat gebeurt volgens hen vaak onverdoofd, na een leven „opgepropt in overvolle bakken” en uithongering ter voorbereiding op de slacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer