Binnenland
Hajo wint Inktspotprijs met ‘iconische’ tekening Wilders Wint

Tekenaar Hajo heeft dit jaar de Inktspotprijs gewonnen met zijn tekening Wilders Wint. Dat is zojuist bekendgemaakt in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het jaar werd voor de dertigste keer uitgereikt.

ANP

De winnende spotprent van Hajo, voluit Hajo de Reijger, is vorig jaar op 24 november gepubliceerd in NRC, twee dagen na de Tweede Kamerverkiezingen waarbij de PVV van Geert Wilders een historische overwinning had geboekt. Op de tekening is Wilders veranderd in de Haagse Ridderzaal, het middelpunt van het Binnenhof, terwijl hij twee middelvingers opsteekt. Volgens de jury van de Inktspotprijs laat Hajo daarmee zien dat „de eeuwige buitenstaander” het Binnenhof in bezit heeft genomen. Wilders steekt zijn vingers op „naar de oude partijen, het systeem en de politiek”, staat in het juryrapport. „Hij is nu zelf getransformeerd tot het gebouw van de Staten-Generaal, met zijn mond als enige in- en uitgang.”

Volgens de jury is Hajo’s tekening een spotprent zoals een spotprent bedoeld is, namelijk hard, satirisch, geestig en glashelder. „Deze tekening is iconisch en onvergetelijk. Dit ijzersterke, onheilspellende beeld, dat als geen ander het belangrijkste nieuwsfeit van het politieke jaar 2023 vastlegt, heeft maanden later nog niets aan actualiteitswaarde verloren.” In de jury zaten scenarist en regisseur Niek Barendsen, de in spotprenten gespecialiseerde kunsthistoricus Harriet Stroomberg, historicus en journalist Lotfi El Hamidi, grafisch ontwerper en illustrator Marlies Visser en schrijver, presentator en politicoloog Splinter Chabot.

Dit jaar stuurden 41 tekenaars in totaal 123 prenten in om kans te maken op de Inktspotprijs. Alle inzendingen worden gebundeld en zijn de komende periode te zien in een expositie. Behalve in Nieuwspoort is die te zien in de Centrale Bibliotheek Den Haag, het Ton Smits Huis in Eindhoven en de Bibliotheek Rotterdam.

De Inktspotprijs wordt sinds 1994 uitgereikt en ging eerder naar onder anderen Peter van Straaten, Kamagurka, Jos Collignon en Jip van den Toorn. Hajo won in 2016 al de Junior Inktspotprijs, die werd uitgereikt door een jury van middelbare scholieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer