Binnenland
Marine krijgt ‘varende gereedschapskisten’

De marine krijgt twee nieuwe multifunctionele ondersteuningsschepen. Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie) spreekt van „varende gereedschapskisten”. Beide vaartuigen zijn vanaf 2027 volledig operationeel.

ANP

Met de aanschaf wil de marine zich ook voorbereiden op een toekomst met onbemande schepen, schrijft Tuinman aan de Tweede Kamer. „Met de nieuwe multifunctionele ondersteuningsvaartuigen wil de marine ervaring opdoen met het opereren met een kleine bemanning, als eerste stap naar onbemande schepen.”

De schepen met een basisbemanning van minimaal acht personen krijgen meerdere taken. Ze beschikken onder meer over luchtdoelraketten ter ondersteuning van LC-fregatten, ze helpen amfibische landingen van mariniers met langeafstandsprecisiemunitie en worden ingezet voor de bescherming van de vitale infrastructuur op de Noordzee.

De ondersteuningsvaartuigen worden van de plank gekocht bij de Nederlandse werf Damen. De bewapening komt van het Israëlische bedrijf IAI. Het gaat om de luchtdoelraketten, de langeafstandsprecisiemunitie en de apparatuur voor elektronische oorlogvoering. Wat de schepen kosten, maakt Defensie om commercieel vertrouwelijke redenen niet bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer