Binnenland
Brede Kamermeerderheid voor leeftijdsgrens en helm op fatbikes

Een brede Kamermeerderheid wil een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor fatbikes. Nagenoeg de hele Tweede Kamer steunde een motie van VVD en NSC die het kabinet verzoekt deze maatregelen in te voeren. Ook in de Eerste Kamer zou daarmee een meerderheid voor de maatregelen zijn.

ANP

De leeftijdsgrens en helmplicht moeten alleen voor fatbikes gelden, staat expliciet in de motie. Daar wringt het: volgens minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) is een juridisch onderscheid met andere e-bikes lastig te maken. Fabrikanten zouden fatbikes kunnen aanpassen om onder de regels uit te komen, vreest Madlener. „Je begint dan natuurlijk een kat-en-muisspel”, zei hij eerder.

De Kamer steunde ook een motie om de politie de mogelijkheid te geven in het menu van fatbikes te kijken, om te bepalen of die is opgevoerd. Dat kan al, zei Madlener twee weken geleden, maar VVD-Kamerlid Hester Veltman weersprak dat.

Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr, vindt de Kamermeerderheid „enigszins teleurstellend”. „Aparte regels voor fatbikes lossen de problemen niet op, maar verschuiven die. Mensen zullen overstappen van een fatbike naar een andere fiets”, zegt hij namens het Convenant Veilige Fatbikes. Net als de minister voorziet hij dat fabrikanten fietsen zo ontwikkelen dat ze niet onder de regels vallen, bijvoorbeeld door ze met dunnere banden te maken. Hij betwijfelt daarom of Madlener de motie wil uitvoeren.

Een minimumleeftijd op alle soorten elektrische fietsen werkt beter omdat juridisch onderscheid maken tussen fatbikes en andere e-bikes lastig is, zegt ook Willems. Daarnaast kunnen mensen niet alleen fatbikes, maar ook andere soorten e-bikes opvoeren, zegt hij.

Wel is Willems blij dat de motie om de politie in het menu van fatbikes te laten kijken het heeft gehaald. Met die maatregel kan de politie meer doen tegen opgevoerde fatbikes, beredeneert hij. Wel had hij gehoopt op een grotere meerderheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer