Binnenland
Kamer geeft Agema opdracht mpox-vaccins te doneren aan Afrika

Zorgminister Fleur Agema moet tegen haar zin een deel van de Nederlandse voorraad mpox-vaccins schenken aan Afrikaanse landen waar het virus om zich heen grijpt. De Tweede Kamer heeft geen boodschap aan haar verzet en geeft haar daartoe opdracht. Agema heeft al aangekondigd die uit te voeren.

ANP

Het overgrote deel van de 100.000 doses die Nederland bezit, blijven op voorraad. Maar de Kamer vindt dat 13.200 beperkt houdbare en in Nederland niet meteen bruikbare vaccins beter in Centraal-Afrikaanse landen als Congo kunnen worden ingezet. Door de uitbraak daar te bestrijden, is Nederland volgens oppositiepartijen én regeringspartij NSC het best gediend.

Agema wilde „voorzichtig” blijven en pas over het afstaan van vaccins nadenken zodra Nederland komend voorjaar nieuw bestelde doses binnenheeft. Maar de Kamer liet zich niet overtuigen. Omdat ook NSC voet bij stuk hield, stemde dinsdag een Kamermeerderheid voor de oproep aan Agema om de partij te doneren. Ook SP, GroenLinks-PvdA, PvdD, DENK, Volt, ChristenUnie, SGP, CDA en JA21 schaarden zich achter de motie van D66.

Een nieuwe variant van het mpox- of apenpokkenvirus rukt de laatste maanden op in Centraal-Afrika. Het kan worden bestreden met een pokkenvaccin, waarvan Nederland een kleine 100.000 heeft voor het geval het virus weer opduikt. Nederland bezit ook nog een flinke voorraad pokkenvaccins van oudere makelij, maar die rekent Agema gezien de bijwerkingen en gebruiksbeperkingen liever niet mee.

Deze levering helpt „zowel onszelf als de getroffen Afrikaanse landen”, zegt Kamerlid Wieke Paulusma (D66), de indiener van de motie. „Door de uitbraak bij de bron te bestrijden, wordt voorkomen dat het naar ons land komt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer