Buitenland
‘Meloni-restaurant’ geopend naast omstreden migrantenkamp Albanië

In het noorden van Albanië is de Trattoria Meloni geopend, een themarestaurant dat gewijd is aan de Italiaanse premier. De eetgelegenheid, met tientallen portretten van haar aan de muur, staat naast een omstreden migrantenkamp waar Italië asielzoekers naartoe wil sturen. Meloni is de aanjager van het kamp, dat over enkele weken geopend moet worden.

ANP

„Als keuken, kunst en politiek samenkomen, kun je prachtige dingen maken,” vertelde de eigenaar Gjergj Luca. Hij zegt gecharmeerd te zijn van Meloni’s persoonlijkheid en hoopt dat ze binnenkort langskomt in het restaurant, waar voornamelijk visgerechten te krijgen zijn. Hij heeft zeventig verschillende portretten van de radicaal-rechtse Italiaanse opgehangen. De schilderijen zijn gemaakt door de bekende Albanese kunstenaar Heliton Haliti.

Het migrantenkamp naast het restaurant is betaald door Italië. De regering van Meloni wil mensen die op zee worden opgepikt naar het Albanese kamp sturen, zodat ze daar hun asielaanvraag kunnen afwachten. Het plan is omstreden, omdat landen volgens mensenrechtenorganisaties niet zomaar vluchtelingen mogen wegsturen. Ze hebben het recht om asiel aan te vragen bij aankomst. Bovendien ligt Albanië niet in de Europese Unie en de Schengenzone.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer