Buitenland
Biden bij VN: VS geven miljoen doses mpox-vaccin aan Afrika

De Verenigde Staten zijn van plan 1 miljoen doses van het mpox-vaccin te doneren aan Afrikaanse landen die kampen met een epidemie van het virus. Dat kondigde president Joe Biden dinsdag aan in een speech voor de Algemene Vergadering van de VN.

ANP

„We moeten nu snel handelen om de mpox-uitbraak in Afrika het hoofd te bieden”, zei Biden. „Wij zeggen 500 miljoen dollar toe om Afrikaanse landen te helpen mpox te voorkomen en erop te reageren en om nu 1 miljoen doses van het mpox-vaccin te doneren.” De Amerikaanse president riep anderen op zijn belofte te evenaren en „dit een miljardenbelofte te maken voor de mensen in Afrika”.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep in augustus een internationale noodsituatie uit om de toename van gevallen van een nieuwe subvariant van mpox in de Democratische Republiek Congo, die zich heeft verspreid naar nabijgelegen landen. Volgens de WHO is een internationaal gecoördineerde aanpak nodig om verspreiding tegen te gaan en levens te redden.

Tussen januari en 8 september zijn in totaal 25.093 vermoedelijke gevallen van mpox en 723 sterfgevallen gemeld op het Afrikaanse continent, volgens cijfers van de WHO.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer