Economie
AkzoNobel hoger op Damrak na bekendmaking banenverlies

Verfproducent AkzoNobel stond dinsdag bij de stijgers in de Amsterdamse AEX-index, na de bekendmaking wereldwijd ongeveer 2000 banen te gaan schrappen om kosten te besparen. De fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa wil met de ingreep de eigen bedrijfsvoering vereenvoudigen en de besluitvorming binnen het bedrijf versnellen. Het aandeel AkzoNobel won 0,8 procent.

ANP

Bij het Nederlandse concern werken in totaal meer dan 35.000 mensen, waarvan zo’n 2400 in Nederland. Volgens het bedrijf raakt de banenreductie onder meer de financiële afdeling en administratieve functies. Ook zal de managementstructuur worden gestroomlijnd. De reorganisatie wordt naar verwachting eind volgend jaar afgerond.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 906,53 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 889,10 punten. In Londen en Frankfurt waren winsten tot 0,8 procent op de koersenborden te zien. Parijs ging 1,4 procent vooruit.

De aandacht van beleggers gaat ook uit naar de omvangrijke steunmaatregelen van de Chinese centrale bank om de kwakkelende economie van China te stimuleren. Het gaat onder meer om een verlaging van de hoeveelheid geld die Chinese banken moeten aanhouden en een verlaging van een belangrijk rentetarief. Ook werden steunmaatregelen aangekondigd voor de zwakke vastgoedmarkt en de aandelenmarkten. De maatregelen moeten Beijing helpen om de groeidoelstelling voor de tweede economie van de wereld van circa 5 procent dit jaar te bereiken.

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 4,4 procent. Ook chipmachinefabrikant ASML deed het goed met een plus van 1,9 procent. Hekkensluiter in de hoofdindex was bierbrouwer Heineken met een min van 1,6 procent.

In de MidKap prijkte Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway bovenaan met een stijging van 3,3 procent. Biotechnoloog Galapagos bungelde onderaan met een daling van 1,4 procent.

In Frankfurt ging de Duitse reisaanbieder TUI 2,5 procent omhoog. In een handelsbericht maakte TUI bekend een sterke start te zien van het winterseizoen, met meer boekingen dan vorig jaar.

De euro was 1,1125 dollar waard, vergeleken met 1,1133 dollar bij het Europese slot op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 71,35 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent meer op 74,77 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer