Economie
Aantal schoenenwinkels in vijf jaar met bijna kwart gedaald

Het aantal schoenenwinkels in Nederland is flink afgenomen, volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK). In de afgelopen vijf jaar daalde het aantal schoenenwinkels met bijna een kwart. Er waren na het eerste halfjaar van dit jaar nog 1853 schoenenwinkels over in Nederland, waar dat er in 2019 nog 2403 waren.

ANP

De afname is niet verrassend, volgens een woordvoerder van branchevereniging INretail. „Dit proces is al langer gaande en schoenenwinkels spelen daar met eigen webshops op in.” Er is „niet heel veel” sprake van faillissementen, voegt hij daaraan toe.

Er zijn vooral andere redenen te noemen voor de afname, zegt de branchevereniging. Zo stopten ondernemers tijdens en na de coronapandemie met hun schoenenwinkels of hadden ze de pensioenleeftijd bereikt. Ook het aflopen van huurcontracten kan een reden zijn om te stoppen. Daarnaast zijn er ook ketens die „op basis van de resultaten” de keuze maken om met bepaalde locaties te stoppen, aldus de woordvoerder.

Met name in Flevoland en Limburg zijn de afgelopen vijf jaar veel schoenenwinkels verdwenen.

Onder de streep is er sprake van een afname van het aantal schoenenwinkels, maar er komen ook nog nieuwe winkels bij. Dit jaar gaat het tot nu toe om bijna vijftig nieuwe vestigingen, meldt de KVK.

Volgens de branchevereniging hebben die een duidelijke doelgroep voor ogen, bijvoorbeeld mensen die op zoek zijn naar bijzondere sneakers of wandelschoenen. „En met het oog op de vergrijzing zie je dat schoenspeciaalzaken met podologische kennis of die een samenwerking hebben met pedicuren en fysiotherapeuten ook een groeiende klantenkring hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer