PolitiekPodcast Bellen met Den Haag
Fabers asielcrisis: wachten tot het mis gaat

„IJdelheid der ijdelheden, zegt de Prediker; ijdelheid der ijdelheden, het is al ijdelheid.” Met het lezen van hoofdstuk 1 uit het Bijbelboek Prediker opende Tweede Kamervoorzitter Bosma vorige week de Algemene Beschouwingen. „Achteraf heel toepasselijk”, meent politiek redacteur Jakko Gunst. „Het motto van dit kabinet is: het kán wel. Maar je hoeft geen groot geleerde te zijn om te zien dat ze tot nu toe weinig van die belofte tot stand brengen.”

Redactie podcast
Beeld: bewerking RD
Beeld: bewerking RD

In de podcast Bellen met Den Haag bespreekt Jakko het noodrecht waarvan de coalitie gebruik wil maken om de asielcrisis aan te pakken. De vraag daarbij is of die crisis er is en of het noodrecht daarvoor uit de kast mag worden gehaald. PVV en NSC staan voorlopig lijnrecht tegenover elkaar.  Jakko: „De coalitiepartijen vinden alle vier asiel een belangrijk onderwerp, maar als het erover gaat hoe ze over dit onderwerp denken, wijzen de neuzen nog niet allemaal dezelfde kant op. Het is de taak van Schoof om dat voor elkaar te krijgen.”

Door de discussies over onder meer asiel is het vertrouwen van de kiezers in de vier regeringspartijen gedaald. De peilingen laten daarnaast zien dat de PVV baat heeft bij de huidige discussie. Die partij staat op dit moment met 42 zetels in de peilingen. NSC daarentegen staat op zeven zetels. „De coalitiepartijen willen alle vier door met regeren”, schat Jakko in. ,Het is echter wachten tot het echt mis gaat”, sombert hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer