BuitenlandAbortus
Activisten verstoren Duitse Mars voor het Leven 

Meerdere incidenten verstoorden zaterdag de Mars voor het Leven in Duitsland. In Bremen vielen prochoice-activisten de bus van de protestantse St.-Martinigemeente aan, die op weg was naar de optocht in Berlijn.

Redactie buitenland
Deelnemers aan de Mars voor het Leven in de Duitse hoofdstad Berlijn. De prolife-activisten houden borden vast met teksten als “Abortus is onrecht”, ”De zwaksten beschermen” en ”Geen kinderen, geen toekomst”. beeld EPA, Clemens Bilan
Deelnemers aan de Mars voor het Leven in de Duitse hoofdstad Berlijn. De prolife-activisten houden borden vast met teksten als “Abortus is onrecht”, ”De zwaksten beschermen” en ”Geen kinderen, geen toekomst”. beeld EPA, Clemens Bilan

Ongeveer dertig demonstranten blokkeerden een half uur lang de bus, waar vijftig passagiers in zaten, meldde het Duitse persbureau Idea. Ze schreeuwden leuzen als ”Wij zijn tegen de Mars voor het leven” en ”Als Maria een abortus had gehad, zou jij ons bespaard zijn gebleven”. Ook werd het voertuig bekogeld met tassen. Volgens Idea greep de politie, die ter plaatse was, niet in.

De Mars voor het Leven vond dit jaar opnieuw plaats in Berlijn en Keulen, met als thema ”Wees sterk. Bescherm de zwakken”. Volgens de organisatie trok de optocht in de Duitse hoofdstad zo’n 4500 mensen en 3500 in Keulen. De politie sprak van ruim 2000 deelnemers in Berlijn en 2500 in de kathedraalstad. De demonstranten droegen borden met teksten als ”Abortus is onrecht”, ”De zwaksten beschermen” en ”Geen kinderen, geen toekomst”.

In Berlijn vond ook een tegenprotest plaats, georganiseerd door de Alliantie voor seksuele zelfbeschikking. Tegendemonstranten verstoorden de afsluitende bijeenkomst van de prolifers bij de Brandenburger Tor. Zo’n twintig activisten bestormden het podium en riepen leuzen door de microfoon, zoals: „Mijn lichaam, mijn keuze, verhef je stem!” De politie voorkwam dat ze een spandoek uitrolden.

In Duitsland is debat gaande over abortus. Zwangerschapsafbreking is volgens artikel 218 van het Duitse strafrecht in principe verboden, maar wordt niet bestraft als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.  Een door de overheid aangestelde commissie heeft eerder dit jaar geadviseerd om abortus tot en met de twaalfde week legaal te maken. Jaarlijks worden in Duitsland zo’n 100.000 zwangerschappen afgebroken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Abortus
Duitsland

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer