Buitenland
Netanyahu waarschuwt Houthi’s na raketaanval

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezinspeeld op een nieuwe vergeldingsactie na een raketaanval op zijn land. Hij waarschuwde de Houthi’s dat aanvallen op Israël niet zonder gevolgen blijven.

ANP
Een medewerker van de Israëlische veiligheidsdiensten in de plaats Modin. Zondag vloog een raket het Israëlische luchtruim binnen.  beeld AFP, Gil Cohen-Magen
Een medewerker van de Israëlische veiligheidsdiensten in de plaats Modin. Zondag vloog een raket het Israëlische luchtruim binnen. beeld AFP, Gil Cohen-Magen

De waarschuwing volgt op een incident dat eerder op zondag plaatsvond. Toen vloog een raket het Israëlische luchtruim binnen. De Houthi’s in Jemen verklaarden later die aanval te hebben uitgevoerd. Een woordvoerder van de Jemenitische groep zei dat „meer dan twee miljoen zionisten” naar schuilkelders zijn gejaagd. Hij presenteerde dat als een historische prestatie. De aanval zou geen slachtoffers hebben gemaakt. Israëlische media berichten dat het projectiel volgens de eerste bevindingen in de lucht uit elkaar viel.

De Houthi’s, die nauwe banden hebben met Iran, voerden al eerder aanvallen uit op Israël. In juli voerden ze een droneaanval uit op Tel Aviv, met een dode tot gevolg. Israël reageerde door havenstad Hodeida in Jemen te bombarderen. Netanyahu reageerde zondag bij aanvang van het kabinetsberaad op de nieuwe Houthi-aanval. „De Houthi’s hebben vanochtend vanuit Jemen een raket afgevuurd op ons grondgebied. Ze hadden nu toch moeten weten dat een hoge prijs betaald moet worden voor pogingen ons kwaad te doen.”

Ook de Houthi’s hebben dreigende taal geuit. Een woordvoerder zei op televisie dat „de Israëlische vijand meer aanvallen en gerichte operaties mag verwachten”. Bij de aanval op zondag zou een nieuw soort hypersonische raket zijn gebruikt. Zo worden raketten omschreven met een zeer hoge snelheid. De Houthi-woordvoerder zei dat het projectiel in ruim 11 minuten een afstand heeft afgelegd van 2040 kilometer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer