Buitenland
Ruim 180 illegalen betrapt bij Duitse grenscontroles in westen

Bij de grenscontroles die Duitsland heeft ingevoerd om illegale immigratie tegen te gaan zijn volgens de autoriteiten aan de westgrens in vier dagen tijd 182 mensen betrapt die Duitsland binnenkwamen zonder daar het recht toe te hebben. De krant Welt am Sonntag meldt dat van maandag tot en met donderdag honderd illegalen onmiddellijk zijn teruggestuurd langs de grens met Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.

ANP

De Duitse federale politiechef noemt de steekproefsgewijs uitgevoerde grenscontroles een succes. Er zijn ook drugssmokkelaars aangehouden en andere wetsovertreders gepakt. Zo werd bijvoorbeeld donderdagmiddag aan de Nederlandse grens ten oosten van Venlo een inreizende Bulgaar gecontroleerd en hij bleek in Berlijn nog een celstraf van een half jaar te moeten uitzitten. Volgens de politie hebben de grenscontroles over het algemeen niet tot grote verkeersproblemen geleid en zijn ze „rimpelloos” verlopen. Een woordvoerder van de politie in Hannover zei dat „de klassieke route” van illegale migranten hoe dan ook niet over de Nederlands-Duitse grens loopt.

De extra controles aan de grenzen met België, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg en Nederland werden afgelopen maandag ingevoerd. Langs de grenzen met Polen, Tsjechië en Zwitserland worden die al sinds oktober 2023 uitgevoerd en aan de Oostenrijkse grens sinds 2015. De Duitse verscherpte grensbewaking stuit op veel kritiek in de Europese Unie omdat dit strijdig zou zijn met de beginselen van de unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer