Kerk & religieTer plekke
NRC spreken op tweede vergadering over embryoadoptie, huwelijkszaken en kerkorde

De synode van de Netherlands Reformed Congregations (NRC) sprak donderdag op haar tweede en laatste vergaderdag in Grand Rapids over embryoadoptie, huwelijkszaken en een nieuwe versie van de kerkorde.

Ds. E. Hakvoort
Het kerkgebouw van de NRC te Grand Rapids-Covell Avenue, waar de synode woensdag en donderdag vergaderde. beeld ds. E. Hakvoort
Het kerkgebouw van de NRC te Grand Rapids-Covell Avenue, waar de synode woensdag en donderdag vergaderde. beeld ds. E. Hakvoort

De synode, net als woensdag bijeen in het kerkgebouw aan de Covell Avenue in de Amerikaanse stad, besprak een rapport van de commissie inzake embryoadoptie. Deze commissie werd ingesteld op de generale synode van 2018. Toen had de classis Oost de generale synode gevraagd hoe om te gaan met het fenomeen van adoptie van embryo’s die zijn ingevroren na kunstmatige bevruchting (ivf). Ook de vraag hoe met geadopteerde embryo’s moet worden omgegaan bij de Heilige Doop werd toen gesteld. In 2010 en 2014 sprak de synode zich uit tegen ivf, maar met name over embryoadoptie bleven vragen bestaan.

Het rapport dat nu dus op tafel lag, werd door de synode goedgekeurd en overgenomen. Dat gebeurde ook met een pastorale brief die door de commissie was opgesteld. Deze zal naar de gemeenten worden verzonden. Tevens zal een brochure over zowel ivf als embryoadoptie beschikbaar worden gesteld, waarin ook de implicaties daarvan voor de gemeenten staan opgenomen.

Van de zustergemeenten in Nederland, de Gereformeerde Gemeenten, is de laatste versie van het rapport inzake de heilige huwelijke staat ontvangen. Opgemerkt werd dat dit een zeer doorwrocht rapport is. Gezien het grote gewicht ervan en het late tijdstip van beschikbaar komen, zal het rapport pas op de volgende synode worden besproken. In de tussentijd zal een kleine commissie zich buigen over de vertaling van het rapport en het tijdig voor de volgende synode aanbieden.

Ook lag er een verzoek om de in 2020 aangepaste versie van de Dordtse Kerkorde en het toelichtende boekje ”…en met orde” van de Gereformeerde Gemeenten over te nemen voor de Noord-Amerikaanse kerken. De bespreking leidde tot het instellen van een commissie, omdat sommige gedeelten van dit boekje niet van toepassing zijn op de gemeenten hier. Deze commissie zal beide documenten vertalen en ter bespreking indienen voor de volgende synode.

Onderwijs en vertroosting

Voorzitter van de synode ds. A.H. Verhoef opende de vergadering donderdagochtend met een meditatie over Openbaring 1:1-8. Hij wees erop dat Johannes ook op het eiland Patmos de gemeenten op zijn hart droeg. Hij zonderde zich er af op Gods dag. Daar kwam de Heere over met onderwijs en vertroosting. Johannes wenste de gemeenten in Klein-Azië genade –voor verloren zondaren– en vrede –voor vijanden– toe van een Drie-enige God. „Eenmaal zal Jezus wederkomen op de wolken des hemels, en dan zullen we allen, ambtsdragers en gemeenteleden, voor deze Rechter van hemel en aarde staan om rekenschap te geven van ons persoonlijke en ambtelijke leven”, aldus ds. Verhoef. Hij sprak de wens uit dat onze hulp en verwachting van Hem alleen mogen zijn.

De voorzitter sprak ook aan het einde van de tweede vergaderdag enkele hartelijke woorden en hij erkende daarbij de Heere voor Zijn hulp. De synodevergadering werd besloten door de tweede voorzitter, ds. J.J. Witvoet uit Rock Valley (VS). De volgende synodevergadering van de NRC zal in september 2026 zijn.

Ds. E. Hakvoort uit Norwich (Canada) is predikant van de Netherlands Reformed Congregations. Deze week is hij afgevaardigde en eerste scriba op de generale synode van zijn kerkverband. Dit is het laatste deel van twee verslagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer