Prinses Christina Concours luidt de noodklok: Voortbestaan in gevaar
Het Prinses Christina Concours krijgt per 2025 geen meerjarige subsidie meer van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De organisatie luidt de noodklok. „Indien er niet wordt ingegrepen door de landelijke politiek, zal de gehele keten van muzikale talentontwikkeling voor de klassieke muziek, jazz en compositie ophouden te bestaan.”
Het Prinses Christina Concours, dat al vijftig jaar bestaat, is een jaarlijks concours dat onder jongeren van 12 tot en met 19 jaar klassieke muziek, jazz en compositie wil promoten. Bekende namen als Lucie Horsch (blokfluit), Vincent van Amsterdam (accordeon), Remy van Kesteren (harp) en Lisa Jacobs (viool) wonnen ooit de klassieke variant van dit concours.
De organisatie trekt nu aan de bel nadat het Fonds voor Cultuurparticipatie begin vorige maand de beoordelingen van aanvragen voor de regeling Talentontwikkeling Instellingen en Festivals publiceerde. „Ondanks een positief subsidieadvies krijgt het Prinses Christina Concours per 2025 géén meerjarige subsidie meer van het fonds”, aldus de organisatie maandag in een persbericht. Het gaat om een subsidie voor de komende vier jaar.
Het Prinses Christina Concours is niet de enige organisatie die is getroffen door het oordeel van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Vijf collega-organisaties kregen een vergelijkbaar bericht: de Stichting Nationale Jeugdorkesten Nederland, de Stichting Vocaal Talent Nederland, de Stichting Nationale Vioolconcoursen, de Stichting Britten voor Jong Muziektalent en het Ricciotti Ensemble.
Gezamenlijk zijn de zes cultuurorganisaties een petitie gestart, die ze in het najaar willen aanbieden aan minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In de brandbrief (”Laat muzikaal talent niet stilvallen”) schrijven de zes: „Wij zijn verbijsterd. Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft besloten de subsidie stop te zetten voor de zes landelijke instellingen die zich inzetten voor kinderen en jongeren die willen zingen of een instrument leren bespelen. Dit nieuws komt boven op de vele sluitingen van muziekscholen de afgelopen jaren en betekent een nieuwe zware klap voor jonge, ambitieuze en talentvolle musici.”
De zes instellingen ondersteunen naar eigen zeggen „al jaren jongeren in klassieke muziek, jazz en aanverwante stijlen. Van de ene op de ander dag wordt deze grote en diverse groep creatieve jongeren uitgesloten. Het is alsof je Jong Oranje wegbezuinigt”, aldus de petitie. „Dit haalt de basis onder een hele sector vandaan: minder Nederlandse studenten op conservatoria, minder Nederlandse musici in professionele ensembles, koren en orkesten, geen nieuwe docenten en inspiratoren voor alle kinderen die nu en in de toekomst iets met muziek willen doen en steeds minder aanbod voor een groeiend, muziekminnend publiek.” Ze roepen mininster Bruins op „deze misser recht te zetten”.
Meer informatie: christinaconcours.nl