MuziekBrief cultuurorganisaties
Brandbrief concertzalen, orkesten en koren: catastrofe dreigt voor jong talent

Nederlandse concertzalen, orkesten en koren zijn in alle staten. Als minister Bruins van OCW het advies van het Fonds voor Cultuurparticipatie volgt, betekent dit volgens hen de genadeklap voor de ontwikkeling van muzikaal talent in Nederland.

Harpiste Oxana Thijssen was prijswinnaar van het Prinses Christina Concours in 2009, 2011 en 2013. Beeld Prinses Christina Concours, Majanka Fotografie.
Harpiste Oxana Thijssen was prijswinnaar van het Prinses Christina Concours in 2009, 2011 en 2013. Beeld Prinses Christina Concours, Majanka Fotografie.

Dit staat in een brief van elf verschillende belangenorganisaties uit de muzieksector, die maandag naar de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is gestuurd. Ze roepen de bewindsman op om het voortbestaan van de talentontwikkeling van de Nederlandse klassieke en jazzmuziek veilig te stellen. Deze instellingen dreigen volgens de belangenorganisaties te verdwijnen vanwege het begin juli uitgebrachte advies van het Fonds voor Cultuurparticipatie om de subsidies aan deze instellingen te stoppen. Dit treft de Nationale Jeugdorkesten Nederland, het Ricciotti Ensemble, de Nationale Kinder- en Jeugdkoren, het Prinses Christina Concours, het Nederlands Vioolconcours en de stichting Britten voor Jong Muziektalent.

Als de subsidiestroom werkelijk opdroogt, dreigt in de ogen van de briefschrijvers het laatste fundament onder de talentontwikkeling van klassieke en jazzmusici te verdwijnen. „Deze organisaties vormen een noodzakelijke brug van de muziekscholen – waarvan er al velen zijn gesloten vanwege bezuinigingen bij gemeentes – naar vervolgopleidingen en de beroepspraktijk.” Als subsidies wegvallen, „vallen aanvoerlijnen van talent richting de top weg.”

De briefschrijvers roepen minister Bruins op snel in actie te komen om een dreigende catastrofe te voorkomen én om de toekomst van Nederlands muzikaal talent te koesteren. Niet alleen door subsidies veilig te stellen, maar ook door gesprekken aan te gaan over het structureel borgen van de hele keten van educatie en talentontwikkeling voor de klassieke muziek en jazz.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer