Binnenland
Uitermark (NSC) over crisiswet: natuurlijk weegt advies RvS zwaar

Voor NSC-minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) is het advies van de Raad van State over de asielcrisiswet „natuurlijk” zwaarwegend. Dat zei ze dinsdag in Nieuwsuur. De kwestie ligt gevoelig, nadat interim-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven van NSC had gezegd de crisiswet niet onvoorwaardelijk te zullen steunen.

ANP

Enkele dagen na haar aantreden als interim-fractievoorzitter, nadat Pieter Omtzigt zich voorlopig ziek had gemeld, kreeg Van Vroonhoven al ruzie met PVV-leider Geert Wilders en Dilan Yeşilgöz (VVD). De coalitie wil tijdelijk het parlement omzeilen en een asielcrisis uitroepen, waarna het verregaande maatregelen kan nemen. NSC wil die wet niet steunen als de Raad van State zich er negatief over uitlaat. Haar coalitiegenoten reageerden getergd op X.

Uitermark sluit zich deels aan bij Van Vroonhoven, zonder te herhalen dat zij de wet niet steunt zonder een positief advies van de raad. Uitermark benadrukt dat is afgesproken om „zo snel als mogelijk” migratie te beperken. „Maar daarvoor is wel een dragende motivering van het kabinet nodig.” Daaraan wordt nog gewerkt, meldde premier Dick Schoof vorige week zelf al. Binnenkort zal asielminister Marjolein Faber daarmee naar de ministerraad gaan.

Minister David van Weel (Justitie), ook aanwezig bij Nieuwsuur, zegt er vertrouwen in te hebben dat de juiste motivatie voor de asielcrisiswet gevonden zal worden. Hij wil nog niet vooruitlopen op een advies van de Raad van State.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer