Binnenland
‘Startpakket’ voor boeren grotendeels naar mestmaatregelen

Met een ‘startpakket’ van 40 miljoen euro wil het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) komend jaar een begin maken aan zijn landbouwplannen. Van dat bedrag gaat 15 miljoen euro naar maatregelen om de druk op de mestmarkt te verkleinen. Daarvan gaat weer de helft naar een nieuwe subsidieregeling om mest geschikt te maken voor de export.

ANP

Verder gaat 8 miljoen euro naar een plan om boeren zelf te laten kiezen hoe ze natuurdoelen bereiken, 8 miljoen naar ‘natuurmonitoring’, 4,5 miljoen naar visserij, 3,5 miljoen euro naar innovatie en 1 miljoen naar dierwaardigheid.

Vanaf 2026 gaat er vijf jaar lang 1 miljard euro naar de agrarische sector, heeft de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB bepaald. Dat geld gaat volgens het hoofdlijnenakkoord van de coalitie naar onder meer innovatie, een opkoopregeling en een aanpak van de mestmarkt. Hoe de miljarden precies worden besteed, is nog niet duidelijk, maar het ‘startpakket’ van 40 miljoen geldt als een eerste stap. De coalitie wil ook jaarlijks een half miljard euro uittrekken voor natuurbeheer door boeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer