BuitenlandEuropese Commissie
Hoekstra krijgt EU-post Klimaat en Schone Groei

Na een chaotische dag werd maandag bekend dat Wopke Hoekstra toch een belangrijke post krijgt binnen de Europese Commissie.

Romana Abels, Trouw
Wopke Hoekstra kan zich de komende vijf jaar als Eurocommissaris gaan richten op klimaat en schone groei. beeld EPA, Olivier Hoslet
Wopke Hoekstra kan zich de komende vijf jaar als Eurocommissaris gaan richten op klimaat en schone groei. beeld EPA, Olivier Hoslet

De Nederlandse Europees Commissaris Wopke Hoekstra weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. Wat dat precies inhoudt, wordt dinsdag bekend als zijn chef Ursula von der Leyen de precieze verdeling van alle posten in haar Commissie bekendmaakt.

Het is een verrassende uitkomst na weken van onzekerheid waarin Hoekstra eerst werd genoemd voor de post Landbouw, toen voor Handel en later weer voor Landbouw. Weken ook waarin Von der Leyen in een poging om meer vrouwen in haar Commissie te krijgen, te maken kreeg met de traagheid van een onwillig Slovenië. Het land nomineerde weliswaar een vrouw, maar traineerde het proces waarin ze door het parlement moest worden goedgekeurd.

Opluchting

Een uiterste beproeving kwam op maandagochtend, toen de Franse kandidaat Thierry Breton plotseling ontslag nam. Toen leek het hele bouwwerk weer op zijn grondvesten te schudden en was het even onzeker of Hoekstra inderdaad wel een belangrijke post in de wacht kon slepen, zoals Von der Leyen in eerste instantie aan Nederland had beloofd. Geef mij Hoekstra, had ze gezegd, dan krijgen jullie een commissariaat waar je trots op kan zijn.

Von der Leyen heeft nu, uiteindelijk, woord gehouden. De portefeuille klimaat en schone groei zal zich in het centrum van het Europees beleid voor de komende jaren bevinden, al is nog niet bekend of Hoekstra de post alleen zal bekleden of dat het een gedeeld aandachtsgebied is. Hij is nu ook al Eurocommissaris, maar met de portefeuille Klimaatactie.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen (r.) en toenmalig Eurocommissaris Thierry Breton. beeld EPA, Olivier Hoslet

Het zal een hele opluchting zijn, die kwam aan het eind van een dag waarin de zittende Franse Eurocommissaris met een forse klap de deur in Brussel achter zich dicht sloeg. Breton stapte per direct op, toen hij ontdekte dat Von der Leyen en de Franse president Macron eraan dachten om hem te vervangen. Een ander, zou Von der Leyen hebben beloofd, krijgt een betere post. Macron nomineerde Stéphane Séjourné, een minister die tot januari van dit jaar in het Europees Parlement zat.

Gepaaid

Welke mooie portefeuille Séjourné krijgt, wordt naar verwachting dinsdag bekend, net als de portefeuilles van de andere commissarissen. Nu Hoekstra op klimaat is benoemd, is het afwachten waar de Spaanse Teresa Ribera terechtkomt, wier naam lang rondging voor die post.

Von der Leyen is niet in staat om alle EU-landen een betekenisvolle portefeuille te geven. Toch lijkt het erop dat ze veel landen heeft gepaaid met het één of ander. Zo is de algemene verwachting dat ze meer commissarissen dan strikt noodzakelijk de titel van vice-voorzitter zal geven, een positie die daadwerkelijk meer macht oplevert. De vorige Nederlandse eurocommissaris, Frans Timmermans, was vice-voorzitter. Dat woord is bij Hoekstra nog niet gevallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer