BuitenlandVerenigde Staten
Trump veilig na mogelijke aanslag op eigen golfclub

„Ik ben veilig en niemand is gewond.” Met die boodschap stelde Donald Trump zondagavond laat zijn achterban gerust. Eerder die dag verijdelde de Secret Service een mogelijke moordaanslag op de Republikeinse presidentskandidaat.

Een politieagent bewaakt de ingang van Trumps golfclub, kort nadat daar een man met een geweer werd gezien. beeld EPA, Cristobal Herrera-Ulashkevich
Een politieagent bewaakt de ingang van Trumps golfclub, kort nadat daar een man met een geweer werd gezien. beeld EPA, Cristobal Herrera-Ulashkevich

Trump speelde zondagmiddag rond twee uur een partijtje golf op zijn eigen golfbaan in Florida, toen een agent van de Secret Service driehonderd meter verderop de loop van een geweer door het hek zag steken. De beveiliger vuurde onmiddellijk enkele schoten af waarop de man met het geweer op de vlucht sloeg.

De man sprong in een zwarte SUV. Doordat een voorbijganger de auto met het nummerbord fotografeerde, kon de politie hem op een naburige highway aanhouden. De arrestant is de 58-jarige Ryan Rout uit North Carolina.

Afbranden

De politie vond in de struiken langs de golfbaan een kalasjnikov, twee tassen en een videocamera. Volgens de politiechef was het voor een geoefende schutter goed mogelijk om met een dergelijk geweer op een afstand van driehonderd meter iemand nauwkeurig te raken. Volgens de laatste berichten heeft de arrestant niet daadwerkelijk geschoten. De FBI spreekt van „een vermoedelijke liquidatiepoging.”

De politie vond in de struiken langs de golfbaan een kalasjnikov, twee tassen en een videocamera. Tijdens een persconferentie toonde de politie foto’s van het bewijsmateriaal. beeld AFP, Chandan Khanna

De autoriteiten noemden zondagavond Rout geen verdachte, maar „a person of interest”. Over zijn motief kon de politie nog geen mededeling doen. In de media wordt gesuggereerd dat Rout ontevreden is over de uitspraken van Trump tijdens het tv-debat van vorige week over de oorlog in Oekraïne.

Rout kwam al in 2002 in aanraking met de politie vanwege verboden wapenbezit. Ook in volgende jaren werd hij verschillende keren opgepakt. Hij heeft zich diverse malen uitgesproken voor steun aan Kyiv in de oorlog tegen Rusland. In 2022 schreef hij op Twitter: „We moeten het Kremlin tot de grond toe afbranden.” In een interview met de New York Times vertelde hij vorig jaar zich als vrijwilliger te hebben gemeld om mee te vechten tegen Rusland. Maar vanwege gebrek aan militaire ervaring was hij afgewezen.

„De retoriek tegen president Trump, het verhaal dat hij de volgende dictator wordt, dat hij de nieuwe Hitler is, moet stoppen” - Mike Waltz, Republikeins Congreslid

Verontrust

Trump toonde zich zondag opgelucht en strijdbaar. In een boodschap aan zijn aanhangers schreef hij: „Er waren schoten bij mij in de buurt, maar voordat geruchten uit de hand lopen, wil ik het jou het eerst laten weten: ik ben veilig en gezond. Niets kan mij afremmen. Ik zal me nooit overgeven!”

Hij gebruikte de berichten direct om zijn achterban aan te sporen vooral geld voor zijn campagne te geven. „Er zijn mensen op deze wereld die alles doen wat ze kunnen om ons te stoppen”, aldus de Republikeinse presidentskandidaat.

President Joe Biden en Democratisch presidentskandidaat Kamala Harris toonden zich zondag opgelucht dat Trump ongedeerd is gebleven. Biden zei dat de Secret Service van alles moet worden voorzien om het onderzoek goed uit te voeren en Trump te beveiligen. Kamala Harris schreef „diep verontrust” te zijn door de gebeurtenissen en het politiek geweld te veroordelen.

Net als twee maanden geleden bij de aanslag in Butler schuiven de partijgenoten van Trump de Democraten de schuld in de schoenen. Het Republikeinse Congreslid Mike Waltz zei zondag. „Genoeg is genoeg. De retoriek tegen president Trump, het verhaal dat hij de volgende dictator wordt, dat hij de nieuwe Hitler is, moet stoppen.”

Voor de Secret Service is de verijdeling van de aanslag een opsteker. Na de aanslag in Butler, waar Trump ternauwernood aan de dood ontsnapte, was er veel kritiek op de dienst. Die zou onvoldoende waakzaam zijn geweest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer