BuitenlandRepublikeinse Conventie
Trump: Ieder moment geschenk van God

Honderden rode, blauwe en witte ballonnen dalen neer, muziek klinkt. „Eigenlijk hoor ik hier vanavond niet te zijn", zegt Donald Trump deemoedig.

Donald Trump met zijn vrouw Melania. beeld EPA, Allison Dinner 
Donald Trump met zijn vrouw Melania. beeld EPA, Allison Dinner 

„Yes, you are", reageert donderdagavond de volgepakte arena in Milwaukee. Trump, met zachte stem: „Het is door de genade van God." De kandidaat voor de Republikeinse Partij bij de presidentsverkiezingen in november heet Donald Trump, maar hij lijkt vanavond aanvankelijk niet op de oude Trump. Als hij in detail vertelt over de aanslag op zijn leven zegt hij: „God was aan mijn zijde. Ieder moment op aarde is een gave van God."

Bij de schietpartij zaterdag in Butler, Pennsylvania, kwam een brandweerman om het leven en raakten twee omstanders gewond. Predikant Franklin Graham zegt niet te kunnen verklaren waarom God de een spaart en de ander niet. „God houdt van ons door zijn Zoon Jezus Christus." Als hij een gebed uitspreekt voor Trump vraagt Graham ook aandacht voor de politieke en economische verdeeldheid in de Verenigde Staten. „Schenk al onze leiders wijsheid en visie."

Oude stijl

Later in zijn anderhalf uur durende toespraak, als het gaat over bijvoorbeeld benzineprijzen en illegalen, vindt Trump zijn oude stijl en toon weer terug. Hij wijkt regelmatig af van zijn voorbereide tekst. Het rechteroor van Trump zit in een dik verband. Buiten het zwaarbeveiligde congrescentrum zit een man verkleed als Uncle Sam, ook met een pleister op zijn oor. Shirts met de inmiddels legendarische foto van Trump met bebloed gezicht en vuist omhoog, worden grif verkocht.

Trump is het slotstuk van de vierdaagse Republikeinse Conventie in Milwaukee; een politiek circus dat zijn weerga niet kent. Uit alle vijftig staten en Amerikaanse overzeese gebieden komen delegaties. Een bont gezelschap, veelal uitgedost in rood, wit en blauw. Iedere avond is gevuld met toespraken. Van politici, beroemdheden, maar ook van gewone Amerikanen. Zoals een moeder die haar 15-jarige zoon verloor aan een overdosis drugs. Of een 98-jarige veteraan uit de Tweede Wereldoorlog.

Emotioneel wordt het als op het podium familieleden staan van dertien Amerikaanse militairen die in augustus 2021 om het leven kwamen bij de aftocht van het Amerikaanse leger uit Afghanistan. „Joe Biden heeft nooit hun namen genoemd. Met Donald Trump hadden we een gesprek van zes uur. Hij kende alle namen. Voor de eerste keer voelde ik me niet alleen in mijn verdriet", zegt een schoonmoeder.

Traditiegetrouw draait het bij de Republikeinen om faith, family and freedom (geloof, familie en vrijheid). Tijdens de conventie komt er een vierde F bij, die van fight. „We vechten terug", aldus een Joodse student over het groeiend antisemitisme. „Vecht voor onze kinderen", zegt een vader. „Vecht met uw stem", roept Donald Trump junior op.

Hoekstra

De Democraten houden in augustus hun conventie in Chicago. Met de conventies is het rallyseizoen geopend. Het eerste gezamenlijke optreden van Trump en zijn kandidaat-vicepresident J.D. Vance is zaterdag in Grand Rapids in Michigan, een regio waar veel Amerikanen met Nederlandse roots wonen. Als swingstate is Michigan van groot belang voor de Republikeinen. In 2020 ging de staat naar Biden.

De primeur voor Michigan is een opsteker voor Pete Hoekstra. De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Nederland is nu voorzitter van de Republikeinse partij in zijn staat. Dinsdagavond zat hij in het Fiserv Forum met zijn vrouw Diane dicht bij Trump. De geboren Groninger zegt desgevraagd dat als Trump in november opnieuw gekozen wordt als president, hij wellicht zal terugkeren in een politieke rol.

Voor Trump zal het zaterdag een beladen moment zijn. Het is de eerste campagnedag na de aanslag op Trumps leven vorige week in Pennsylvania. „Het had een week van rouw kunnen zijn", aldus schoondochter Lara Trump tijdens een toespraak op de conventie. „Maar het werd een week van vreugde."

„Ik ben hier door de genade van God” - Donald Trump, presidentskandidaat Republikeinen VS

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer