Kerk & religieConferentie EuCRC
Predikanten Europese kerken ontmoeten elkaar in Yarnfield

„We dienen te preken tot het hoofd, omdat dit het kanaal is naar het hart”, aldus de Ierse predikant Stephen Roger. Hij sprak donderdag tijdens een conferentie van Europese kerken in het Engelse Yarnfield. Thema was ”Prediking”.

Ds. W.N. Middelkoop
Deelnemers aan de Europese Conferentie van Gereformeerde Kerken (EuCRC) in Yarnfield. beeld ds. L.A. den Butter
Deelnemers aan de Europese Conferentie van Gereformeerde Kerken (EuCRC) in Yarnfield. beeld ds. L.A. den Butter

Van dinsdag tot en met vrijdag werd in Yarnfield de European Conference of Reformed Churches (EuCRC) gehouden. Europese kerken die lid zijn van de International Conference of Reformed Churches  (ICRC) ontmoeten elkaar daar. De vorige conferentie, in 2020, ging niet door; die daarvoor had plaats in 2018.

Vanuit Nederland zijn de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Gereformeerde Kerken Nederland lid van de EuCRC. De CGK hebben de Hersteld Hervormde Kerk uitgenodigd de conferentie bij te wonen om er zo een goed beeld van te krijgen, zodat zij de beslissing kunnen nemen of ook zij lid willen worden van de ICRC. Van de Nederlandse Gereformeerde Kerken waren deze week twee afgevaardigden aanwezig als bezoeker.

Bezorgd

Dinsdagmiddag opende de voorzitter, dr. David McKay van de Reformed Presbyterian Church in Ierland, de conferentie vanuit Efeze 1:1-14. Velen beleven onze tijd als een tijd vol onzekerheid, zo zei hij. De wereldsituatie, klimaatproblematiek en persoonlijke omstandigheden maken mensen bezorgd. Wat zal de toekomst brengen? Christenen mogen zich laten bemoedigen door de wetenschap dat Gods plan volmaakt is, aldus dr. McKay. Als er dingen gebeuren die wij niet begrijpen, geeft het troost dat deze wereld in genadige doorboorde handen is.

Dinsdagavond sprak ds. Simon Arscott van de International Presbyterian Church over de uitleg van het Woord van God.Zijn uitgangspunt was 2 Timotheüs 2:15, waar Paulus Timotheüs op het hart bindt recht om te gaan met het Woord van God. Het woord dat daar gebruikt wordt in het Grieks ziet op ontleden van iets om het te analyseren. Dat moet ook zorgvuldig gebeuren bij het uitleggen van het Woord van God. Er moet vanuit het Woord een brug gebouwd worden naar de hoorder, maar daarbij is het Woord normatief en niet de hoorder. Als we de tekst uitgelegd hebben zonder daarbij uit te komen bij Christus, hebben we het Woord niet recht gesneden. Ook moet de tekst uitgelegd worden in verbondenheid met de gehele Schrift, zei ds. Arscott.

„Er moet vanuit het Woord een brug gebouwd worden naar de hoorder, maar daarbij is het Woord normatief en niet de hoorder” - Ds. Simon Arscott, International Presbyterian Church

Woensdagmorgen sprak ds. Timothy McGlynn van de Free Church van Scotland Continuing over het preken van de hele Christus. Christus preken is niet een plaatje van Hem laten zien zoals iemand iets post op Facebook, gaf hij aan. De hoorders moeten gebracht worden bij de levende Christus. Toen Johannes de omstanders wees op Christus, wees hij op Hem als het Lam van God en zei hij dit ziende op Jezus. De prediker moet voortdurend in verbinding zijn, gericht zijn op Christus. Dat dient ook in zijn eigen leven zichtbaar te zijn. De hele Christus preken betekent Hem preken als de Vernederde en Verhoogde, als de Genadige en als Degene Die oordeelt.

Woensdagavond sprak prof. dr. M.J. (Maarten) Kater, vanuit de Christelijke Gereformeerde Kerken, over de vraag hoe in de prediking het Bijbelse onderwijs en de ethiek functioneren en hoe je deze vormgeeft. Het gaat in de prediking om de zelfopenbaring van de Drie-enige God, benadrukte prof. Kater. Als voorbeeld noemde hij Daniël 1. Daar gaat het niet om wat Daniël aan goede dingen deed, maar om wat God in Zijn genade doet. Er moet kennis overgebracht worden waarvan God gebruik kan maken om mensenlevens existentieel te transformeren. Deze prediking heeft de doxologie als doel: God de lof toebrengen. Romeinen 11 en 12 gebruikte prof. Kater als voorbeeld van hoe een onderwijzend gedeelte over Gods weg met Israël en de volken praktische consequenties heeft voor hoe je als gelovige daaruit leeft.

Vervuld

Donderdagmorgen sprak ds. Stephen Roger van de Evangelical Presbyterian Church in Ierland over preken tot het hart. Hij benadrukte dat de prediker allereerst zelf door het Woord van God gegrepen dient te zijn en vervuld moet zijn van dat Woord. Preken vraagt om moed. We worden geroepen om te troosten en te confronteren. De prediker moet helder hebben wat de boodschap van God is die hij vanuit dit gedeelte van de Bijbel moet verkondigen. Anders zal het de hoorders ook niet duidelijk worden. We dienen te preken tot het hoofd, omdat dit het kanaal is naar het hart, aldus ds. Roger.

Ds. W.N. Middelkoop woonde deze week de Europese Conferentie van Gereformeerde Kerken in Yarnfield bij. Een verslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Prediking

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer