Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws
Opknapbeurt kerk gg Gorinchem, herdenkingszuil voor hervormd Brandwijk – en ander plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan van Reenen
Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Gorinchem. beeld RD
Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Gorinchem. beeld RD

Kerk gg Gorinchem

Het interieur van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente (gg) in Gorinchem wordt opgeknapt. Dat heeft scriba A.W. van Ballegooijen desgevraagd meegedeeld.

Het gaat om een grote klus, die enkele tonnen kost. De oude houten vloer wordt vervangen en bedekt door een pvc-vloer. Er komen nieuwe, opklapbare banken in de kerkzaal, die ongeveer 300 zitplaatsen telt. De muren worden opnieuw gestuukt in een witte kleur. De verlichting wordt vernieuwd en het liturgisch centrum wordt aangepast aan het nieuwe interieur.

De werkzaamheden zijn deze maand begonnen en duren naar verwachting tot februari 2025. De kerkgangers kerken in die tijd in het gebouw van de Gomarus Scholengemeenschap.

De gemeente telt ongeveer 350 leden en is vacant. Vorig jaar februari heeft ds. L. Blok afscheid genomen in verband met emeritaat.

Hervormd Brandwijk

Afgelopen zaterdag hebben Cees Baan en Jonette Korevaar een herdenkingszuil voor de kerk van de hervormde gemeente in Brandwijk (Alblasserwaard) onthuld. Op de zuil staat informatie over de historie van het kerkgebouw en over Gods trouw aan deze plaats.

De onthulling was een onderdeel van de jubileumbijeenkomst ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de kerk. Ad van Rees presenteerde een jubileummagazine.

Zondag preekte ds. J. Speksnijder , de plaatselijke predikant, naar aanleiding van Johannes 15 over vrucht dragen en het blijven in de Heere.

Kerk Noordbroek

In de middeleeuwse kerk van Noordbroek worden momenteel in opdracht van de stichting Groninger Kerken de indrukwekkende gewelf- en muurschilderingen gerestaureerd. Steigers vullen het koor van de kerk.

De kruiskerk van Noordbroek, gebouwd in de vroege 14e eeuw, wordt wel de Sixtijnse kapel van het noorden genoemd vanwege de rijke muur- en gewelfschilderingen. De oudste dateren vermoedelijk uit de bouwtijd rond 1350. Een tweede reeks, uit de late 15e eeuw, kenmerkt zich door verfijnde figuratieve schilderingen. Beide periodes zijn zorgvuldig geconserveerd.

Bijna vijftig jaar na hun herontdekking verkeren de schilderingen in een staat die een grondige restauratie noodzakelijk maakt. Veel muurschilderingen bladderen af en ook de gewelfschilderingen vertonen zorgwekkende beschadigingen. De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen, Gemeente Midden-Groningen en Fonds Eemsmond.

Heilig Hartkerk Oss

Per 1 september zijn de diensten in de rooms-katholieke Heilig Hartkerk te Oss gestopt. Dat deelt de parochie Willibrordus mee. Alleen de liturgie van de Poolse parochie gaat door.

De monumentale kerk dateert uit 1921 en is gebouwd in laat neogotische stijl met als grondpatroon een kruiskerk.

Sint-Jankerk Enschede

Het bestuur van de parochie St. Jacobus de Meerdere in Enschede heeft besloten dat de St.-Jankerk per 1 januari gesloten wordt. Dat deelt het bestuur mee op de site van de parochie.

Reden voor de sluiting zijn niet in de eerste plaats de financiën, aldus het bestuur. „De zorgen verplaatsten zich van meer financiële aard (ze zijn beperkter maar nog wel aanwezig) naar zorgen om invulling van het pastoraat, met name priesters.”

De St.-Jankerk dateert uit 1967 en is een karakteristieke moderne kerk met toren.

Kerk Poortugaal

De verbouwing van kerkgebouw De Haven in Poortugaal tot drie woningen is gestart. Dat meldt de site Reliwiki.

De Haven werd in 1930 gebouwd als een gereformeerde kerk. In 1970 vond een uitbreiding plaats. In 2019 is de kerk aan de eredienst onttrokken. De protestantse gemeente Poortugaal maakt nu voor haar diensten gebruik van de Dorpskerk.

Christengemeente Altena

Christengemeente Altena heeft de voormalige gereformeerde kerk in Rijswijk gekocht voor haar zondagse diensten. Dat meldt het Kontakt Altena.

De gereformeerde kerk (gk) Giessen-Rijswijk is dit jaar samengegaan met de gk van Andel. De laatste dienst in kerkgebouw de Wijnstok en de Rank in Rijswijk werd op 14 februari gehouden.

Met ingang van 15 september gebruikt Christengemeente Altena het kerkgebouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer