BuitenlandElektromagnetische straling
WHO-studie: Geen verband tussen mobielgebruik en kans op hersentumor

Blootstelling aan elektromagnetische straling van mobieltjes geeft geen verhoogd risico op hersenkanker. Ook hoeven mensen niet te vrezen voor de straling van zendmasten.

WHO-onderzoekers zien geen verband tussen mobielgebruik en het risico op verschillende soorten kanker. beeld iStock
WHO-onderzoekers zien geen verband tussen mobielgebruik en het risico op verschillende soorten kanker. beeld iStock

Met die geruststellende boodschap komt een internationaal team van onderzoekers. In opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deden de wetenschappers literatuuronderzoek naar het verband tussen elektromagnetische straling en kanker. De publicatie verscheen vorige week in vakblad Environment International.

De wetenschappers identificeerden ruim 5000 studies. Daarvan voldeden er 63 aan hun criteria. Daarmee gaat het volgens de hoofdauteur, prof. Ken Karipidis, om de meest uitgebreide review tot nu toe.

Gebruik van de mobiele telefoon blijkt niet in verband te staan met het risico op kanker in de hersenen, de gehoorzenuw (akoestisch neuroom) of de speekselklieren. Het is daarbij om het even of mensen hun smartphone heel intensief of al heel lang gebruiken.

Karipidis is niet verrast over de resultaten. „Hoewel het gebruik van de mobiele telefoon enorm is toegenomen, zijn de cijfers over hersentumoren stabiel gebleven”, zegt hij in The Guardian.

Wat betreft de straling van zendmasten zagen de onderzoekers geen verband met de kans op leukemie of een hersentumor bij kinderen.

In 2011 concludeerde het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) nog dat straling van mobiele telefoons „mogelijk” een oorzaak is van kanker. Tijdens een persconferentie noemden de IARC-onderzoekers twee kankertypen bij name: hersentumoren (glioom) en tumoren van de gehoorzenuw. Op basis van de nieuwste inzichten van de WHO lijken die zorgen echter onterecht.

Karipidis en zijn collega’s werken nu aan het tweede deel van de studie. Daarbij zoomen ze in op kankers die minder vaak worden geassocieerd met straling, zoals leukemie en non-hodgkinlymfoom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer