Gezondheid
„Altijd mobieltje in bh: nu borstkanker op die plek”

STRASBURG. Jarenlang droeg Tiffany Frantz (21) uit Strasburg in de Amerikaanse staat Pennsylvania een mobieltje in haar bh. Tot ze op die plaats borstkanker kreeg. Inmiddels is haar borst geamputeerd en werd ze zes weken lang bestraald vanwege uitzaaiingen.

Redactie wetenschap
beeld ANP
beeld ANP

In een eerder deze zomer gemaakte reportage van de Amerikaanse nieuwszender 8 on your side vertelt Frantz haar verhaal. „Ik vond het altijd gemakkelijk om mijn mobieltje in m’n bh te dragen. Ik kon er snel bij en merkte door het trillen direct als er een telefoontje was.”

Precies op de plaats waar ze haar telefoon droeg, kreeg Frantz echter kanker in haar linker borst. Inmiddels is ze niet meer de enige. Haar oncoloog dr. Randall Oyer uit Lancaster behandelde ook een andere jonge vrouw met borstkanker op de plaats waar ze haar mobieltje opborg. Oyer: „Een tumor in de borst op die leeftijd is uiterst zeldzaam. We hebben er geen verklaring voor. Deze gevallen zijn in mijn optiek wel een reden om hier verder onderzoek naar te gaan doen.”

De moeder van Frantz is overtuigd van een verband tussen de mobiele straling en de borsttumor bij haar dochter.

Twee collega’s van Oyer waarschuwen in een andere nieuwsuitzending eveneens voor het dragen van mobiele telefoons op de borst. Een van hen, chirurg dr. John West verbonden aan het borstkankercentrum in Orange in Californië, zag ook een jonge vrouw, Donna Jaynes, met een borsttumor op de plaats waar ze altijd haar mobieltje droeg. „Het ging om drie kleine verspreide tumoren precies op de plek waar ze haar mobieltje droeg. Ik heb dit nooit eerder gezien. Er is geen bewijs dat het mobieltje de oorzaak is. We zullen, naar aanleiding van deze casus, het verband verder moeten onderzoeken. Als ik een dochter had, zou ik haar in ieder geval wel wijzen op het mogelijke risico van kanker en haar waarschuwen haar mobieltje niet in haar bh te dragen.”

Een woordvoerder van de Borstkankervereniging Nederland verklaart in ons land geen gevallen van borstkanker in relatie tot het opbergen van een mobieltje in een bh te kennen. „Er loopt een studie naar borstkanker en mobiele telefonie, maar dit verband wordt daarin niet onderzocht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer