Gezondheid
Experts: Mogelijk verband tussen straling mobieltjes en kanker

LYON – Straling van mobiele telefoons is mogelijk een oorzaak van kanker.

Wetenschapsredactie
Foto ANP
Foto ANP

Dat stelt een panel van 31 wetenschappers uit 14 landen. Hun conclusies werden dinsdagavond tijdens een persconferentie in Lyon wereldkundig gemaakt.

De wetenschappers vergaderden de afgelopen week in Lyon onder auspiciën van het Internationale Agentschap voor onderzoek naar kanker (IARC), een organisatie die nauw samenwerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tijdens deze besprekingen werden alle relevante studies geëvalueerd naar een mogelijk verband tussen elektromagnetische straling met een lage frequentie en kanker.

Het is de eerste officiële wetenschappelijke evaluatie waarin wordt gesproken van een mogelijk verhoogd kankerrisico door straling van mobieltjes. De conclusie van de deskundigen –volgens IARC-voorzitter Jonathan Samet de beste die er wereldwijd te vinden zijn– is dan ook niet zonder betekenis. Tot nu toe stelde de WHO op basis van eerder onderzoeksmateriaal dat er geen bewijs was voor een verband tussen het gebruik van mobiele telefoons en kanker. Op basis van een analyse van alle momenteel beschikbare studies is dat standpunt echter verlaten.

De wetenschappers gaan niet zover dat zij spreken van een „waarschijnlijk” (probable) verhoogd risico van kanker door mobiele straling. Zij houden het vooralsnog op een „mogelijk” (possible) risico.

Twee typen kanker werden door hen tijdens de persconferentie met name genoemd: hersentumoren (glioom) en tumoren van de gehoorzenuw (akoestisch neuroom). De eerste soort is moeilijk behandelbaar en op termijn veelal dodelijk, de tweede is doorgaans wel goed te behandelen maar kan wel leiden tot blijvende schade aan een gehoorzenuw.

De wetenschappers moesten het antwoord schuldig blijven op de vraag hoe elektromagnetische straling kanker kan uitlokken.

Op de vraag of het mogelijke kankerrisico ook geldt voor zendmasten voor mobiele telefonie, stelde dr. Robert Baan, verbonden aan de IARC, dat blootstelling aan straling van zendmasten gemiddeld een factor vijf lager ligt dan die van mobiele telefoons.

De wetenschappers geven geen aanbevelingen aan het publiek hoe om te gaan met mobiele telefoons. „Dat is de verantwoordelijkheid van de gezondheidsautoriteiten.” Wel zeiden ze dat de hoogste blootstelling aan straling plaatsheeft tijdens telefoongesprekken. Het verzenden van tekstberichten valt niet onder de waarschuwing.

Volgens de onderzoekers zijn er nog diverse belangrijke studies gaande, onder meer naar de invloed van straling van mobieltjes op kinderen.

Afgelopen maand ontstond er opschudding over één van de betrokken wetenschappers, dr. Ernest Ahlbom, werkzaam bij het Karolinkska Instituut in Stockholm. Ahlbom is mededirecteur van een lobbybedrijf in Brussel dat klanten adviseert op het gebied van onder meer telefonie. Toen de IARC erachter kwam dat hij dit niet had vermeld op zijn lijst van nevenfuncties, werd Ahlbom per direct uit de groep van experts gezet om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer