Gezondheid
„Mobieltje schaadt kinderhersenen niet”

DEN HAAG – Er is geen bewijs dat blootstelling aan straling van mobieltjes, wifinetwerken en zendmasten voor mobiele telefonie een nadelig effect heeft op de ontwikkeling en het functioneren van hersenen van kinderen. Meer onderzoek is wel nodig.

Wetenschapsredactie
Foto ANP
Foto ANP

Dat stelt de Gezondheidsraad in een gisteren verspreide verklaring op basis van een analyse van het beschikbare wetenschappelijk onderzoek.

De afgelopen jaren is er volgens de raad nieuw onderzoek gedaan naar blootstelling van kinderen aan elektromagnetische velden en de effecten op de hersenontwikkeling. De nu bekende kennis geeft geen aanleiding tot verontrusting. Maar omdat er nog steeds relatief weinig over dit onderwerp bekend is, vindt de raad meer onderzoek nodig, vooral naar effecten op jonge kinderen en naar langetermijneffecten.

Er is volgens de raad geen reden om de huidige grenswaarden voor blootstelling te veranderen.

Overigens stelden 31 wetenschappers in juni nog dat straling van mobiele telefoons „mogelijk een oorzaak is van kanker.” Hun verklaring was opgesteld onder auspiciën van het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker, een organisatie die nauw samenwerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarvóór stelde de WHO dat er geen bewijs was voor een verband tussen mobiele straling en kanker. Op basis van een nieuwe analyse werd dat standpunt echter verlaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer