Buitenland
Gezochte Venezolaanse oppositiekandidaat is onderweg naar Spanje

De Venezolaanse oppositiekandidaat Edmundo González Urrutia heeft zijn land verlaten en is onderweg naar Spanje, waar hij politiek asiel heeft aangevraagd. Dat bevestigen zowel de Venezolaanse als de Spaanse autoriteiten.

ANP

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken schreef op X dat de 75-jarige González Urrutia „op zijn eigen verzoek” uit Venezuela is vertrokken op een Spaans militair vliegtuig en dat Spanje „is toegewijd aan de politieke rechten” van alle Venezolanen.

Volgens de vicepresident van Venezuela, Delcy Rodríguez, trok de oppositieleider zich enkele dagen geleden al terug in de Spaanse ambassade en kreeg hij van de autoriteiten toestemming om te vertrekken.

Sinds de verkiezingen van 28 juli heerst er politieke chaos in Venezuela. President Nicolás Maduro riep zichzelf uit tot winnaar van die verkiezingen, maar internationale waarnemers trekken het resultaat in twijfel. De oppositie is van oordeel dat González Urrutia de rechtmatige winnaar is.

Eerder deze week werd in het Latijns-Amerikaanse land een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen González Urrutia, die al een maand niet meer in het openbaar was verschenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer