OpinieCommentaar
De overheid moet vaccins niet opdringen, ook niet als bewezen is dat ze veilig zijn 

Bijna vijf jaar na het uitbreken van de coronapandemie laait de discussie erover weer op. Was het inderdaad zo’n ernstige ziekte? Deugden die vaccins wel? Is er nog steeds oversterfte? Het antwoord op die vragen hangt vooral af van het vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek.

Hoofdredactie
De discussie over vaccinatie blijft voortduren. beeld RD, Rob Scheurwater
De discussie over vaccinatie blijft voortduren. beeld RD, Rob Scheurwater

„Momenteel twee MH17’s oversterfte per week”, schreef een lezer van het Reformatorisch Dagblad. Niet het virus was dodelijk, maar de vaccins, zo luidt de beschuldiging. De afgelopen weken verschenen twee rapporten over de vermeende schadelijke bijwerking van coronavaccins. De conclusies staan ongeveer haaks op elkaar.

Vooropgesteld: bij een zo gevoelig onderwerp passen geen boude uitspraken. Iedereen kent mensen uit zijn nabije omgeving die tijdens deze pandemie ernstig ziek waren of zijn overleden. Het gesprek over coronavaccins behoort gevoerd te worden tegen de achtergrond van het onnoemelijke leed en verdriet dat met deze pandemie gepaard ging.

De –ongepaste– vergelijking met de ramp met de MH17 maakt duidelijk dat de discussie over bijwerkingen van coronavaccins met veel emoties is omgeven. De kernvraag is dan: heeft de overheid sinds begin 2021 de dood van tienduizenden Nederlanders op z’n geweten vanwege het promoten van coronavaccins?

De eerste twijfels waren er al vóór de vaccins. Hoe konden die zó snel ontwikkeld zijn? Waren ze wel goed getest? De langetermijneffecten zijn toch niet bekend? Wat doet zo’n mRNA-vaccin met het DNA? Had de industrie invloed op het overheidsbeleid? Waarom begon minister De Jonge over: „Dansen met Janssen”?

Twee recente studies geven munitie aan zowel voor- als tegenstanders. Dit keer gaat het niet om matig onderbouwde rapportjes van zelfverklaarde deskundigen. De Amsterdamse hoogleraar waarschijnlijkheidsleer Ronald Meester legde een grote reeks onderzoeken naast elkaar en constateerde dat die slecht met elkaar te vergelijken zijn. Zijn belangrijkste conclusie was: we weten het allemaal niet zo zeker als destijds werd beweerd. Hij bepleit kritisch vervolgonderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van de vaccins.

Dat is uiteraard nuttig, maar vooralsnog is er helemaal geen reden om grote vraagtekens te plaatsen bij de werking van vaccins, stelde het onafhankelijke instituut Nivel begin deze week. Hun onderzoek toont aan dat het vaccin wel degelijk veilig en effectief  is: de oversterfte trof vooral degenen die niet gevaccineerd waren, terwijl er bij gevaccineerden juist sprake was van ondersterfte.

De cijfers laten zien dat het leven van miljoenen mensen gespaard is dankzij vaccins. Desondanks blijft de discussie hierover bestaan, ook onder christenen die om uiteenlopende redenen bezwaren hebben tegen vaccinatie. Zij hebben onder meer kritiek op de overheid die de ‘spuit’ opdringt vanuit het geloof in maakbaarheid en beheersing in plaats vanuit vertrouwen op God Die de middelen wel of niet zegent. Die kritiek was en is meer dan terecht – ongeacht of het vaccin nu veilig en effectief is of niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer