Kerk & religieLausannebeweging
Twintig Nederlanders naar zendingscongres Zuid-Korea: „We mogen ons wel wat bescheidener opstellen”

In de Zuid-Koreaanse stad Incheon, bij Seoel, gaat op 22 september het grootste zendingscongres ooit van start. Van de 5000 mensen uit bijna 200 landen die ”Lausanne IV” bijwonen, komen er ongeveer 20 uit Nederland.

Seoel, in Zuid-Korea. beeld AFP, Anthony Wallace)
Seoel, in Zuid-Korea. beeld AFP, Anthony Wallace)

Zo’n tien Nederlanders volgen het wereldevangelisatiecongres via internet, zegt Wout Schonewille. De gemeenteadviseur binnen de Protestantse Kerk in Nederland en docent pedagogiek aan Driestar Hogeschool in Gouda is een van de kartrekkers van de Nederlandse delegatie. De deelnemers komen, soms op persoonlijke titel, uit een waaier aan christelijke organisaties, zoals  MissieNederland , de Nederlandse Zendingsraad, GZB, Wycliffe Bijbelvertalers en de Protestantse Theologische Universiteit.

Wout Schonewille. beeld Willem Jan de Bruin

De delegatie belegde dinsdag in Utrecht een laatste bijeenkomst. Samen bereidden ze hun reis voor en bespraken het ” State of the Great Commission Report ” van de Lausannebeweging, dat de huidige stand van zaken geeft van de zendingsopdracht wereldwijd. „We hebben vooral gekeken naar de thema’s die vandaag de dag van bijzonder belang zijn voor  Europa , zoals de uitdagingen en kansen van de digitale wereld en de zorg voor schepping en klimaat”, aldus Schonewille. „In de Nederlandse geseculariseerde en gepolariseerde context zou het mooi zijn als we niet meteen over dogmatiek en kerkelijke verschillen praten, maar het geloofsgesprek aangaan: wat heeft God in jouw leven gedaan?”

Binnen het wereldwijde christendom mag Nederland zich best wat bescheidener opstellen, vindt Schonewille. „In het verleden is de kerk uit het Westen misschien te dominant en sturend geweest. Durven we ook te ontvangen, met open handen? Dat kan heel zegenrijk zijn. Misschien voelen we ons terneergeslagen vanwege de secularisatie. Op het wereldevangelisatiecongres kunnen we ons laten bemoedigen door christenen uit andere landen.”

Grote opdracht

De zendingsconferentie in Incheon, een zo’n 3 miljoen inwoners tellende havenstad in Zuid-Korea, duurt van 22 tot en met 28 september. De deelnemers komen uit heel de wereld, van Ghana tot Groot-Brittannië, van Argentinië tot Australië. Ze spreken vooral over de huidige stand van zaken in de wereldwijde zending en over de invulling van de ”Great commission” (grote opdracht) tot het jaar 2050: „Gaat dan henen, onderwijst al de volken, dezelve dopende in de Naam des Vaders, en des Zoons, en des Heiligen Geestes; lerende hen onderhouden alles, wat Ik u geboden heb” (Mattheüs 28:19). Het thema van de conferentie is ”Laat de kerk samen Christus verkondigen en laten zien”.

Op de agenda staan zes Bijbelstudies over het boek Handelingen, lezingen over onder meer zending in steden en bij vervolging en „lessen uit de wereldwijde kerk”. Iedere middag buigen de deelnemers zich over een van de 25 ”gaps” (hiaten) die de studie ” State of the Great Commission Report ” aanwijst: onderdelen van de zendingsopdracht waar extra werk aan de winkel is. Bijvoorbeeld in het in aanraking brengen van „onbereikte volken” met het Evangelie, of evangelisatie in het digitale tijdperk.

De zendingsconferentie in Incheon, bij de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, wordt de vierde op een rij. De Amerikaanse evangelist  Billy Graham  en de Britse theoloog  John Stott  stonden aan de wieg van het eerste wereldevangelisatiecongres, dat in 1974 in Lausanne (Zwitserland) plaatsvond. “Lausanne II” werd gehouden in Manilla (Filipijnen) in 1989 en de derde editie in Kaapstad in Zuid-Afrika (2010). Alle conferenties mondden uit in een verklaring –het  Lausanne Convenant , het  Manilla Manifest  en de  Cape Town Commitment – die de kerken wereldwijd opriep ernst te maken met Evangelieverkondiging en sociale gerechtigheid.

De Lausannebeweging herdenkt op het wereldevangelisatiecongres in Zuid-Korea haar vijftigste verjaardag

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer