EconomieEmancipatie
Recordaantal vrouwen aan de top van beursbedrijf

Bijna een derde van de nieuwe bestuurders bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven was dit jaar een vrouw. Dat aandeel was niet eerder zo hoog.

Redactie economie
Herna Verhagen, topvrouw van post- en pakketbedrijf PostNL, in 2023 tijdens de lancering van het Diversiteitsportaal van de Sociaal-Economische Raad. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Herna Verhagen, topvrouw van post- en pakketbedrijf PostNL, in 2023 tijdens de lancering van het Diversiteitsportaal van de Sociaal-Economische Raad. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Dat blijkt vrijdag uit de Female Board Index 2024 van de Tilburgse hoogleraar Mijntje Lückerath. Vorig jaar ging het nog om 13 procent. In totaal waren 8 van de 25 nieuwe bestuurders vrouw, meldt Lückerath in het rapport waarin ze jaarlijks de man-vrouwverhoudingen bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen onderzoekt. Doordat dit jaar zes vrouwelijke bestuurders aftraden, steeg het aandeel vrouwen in de raden van bestuur maar beperkt.

Sinds 1 januari 2022 geldt een wettelijk quotum voor raden van commissarissen van Nederlandse beursbedrijven. Dat betekent dat deze voor minimaal een derde uit vrouwen en voor minimaal een derde uit mannen moeten bestaan. De nieuwe commissarisbenoemingen zijn al drie jaar relatief gelijk verdeeld over mannen en vrouwen, aldus het rapport.

Van de 82 Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen voldoen 73 bedrijven aan het quotum van minimaal een derde vrouw in de raad van commissarissen. Er is ook een bedrijf, logistiek vastgoedinvesteerder CTP, dat niet voldoet aan de eis van minimaal een derde man. Gemiddeld lag het aandeel vrouwelijke commissarissen dit jaar op 40 procent. Bij achttien bedrijven bestaat de raad van commissarissen uit evenveel mannen als vrouwen.

Op dit moment hebben negentien ondernemingen zowel een raad van commissarissen als een raad van bestuur die voor meer dan een derde uit vrouwen bestaat. Arcadis gaat aan kop. Er zijn ook bedrijven zonder vrouwelijke bestuurders of commissarissen, waaronder IEX.

„Ik ben ervan overtuigd dat een diverse top, met voldoende rolmodellen voor iedereen, zorgt voor een betere bedrijfsvoering”, reageert staatssecretaris Mariëlle Paul (Emancipatie). Maar we zijn er nog niet, voegt de staatssecretaris daaraan toe. Ruim vijftig beursgenoteerde ondernemingen hebben geen enkele vrouw in hun raad van bestuur. Ze roept de bedrijven dan ook op om „ambitieuze streefcijfers” op te stellen voor de raden van bestuur en „werk te blijven maken” van een plan van aanpak voor een evenwichtige man-vrouwverhouding.

Sectoren

Ook de Sociaal-Economische Raad, een belangrijk adviesorgaan van de overheid, houdt cijfers bij over man-vrouwverhoudingen in de top van bedrijven. Begin dit jaar bleek dat de verdeling van het aantal mannen en vrouwen in directies sterk verschilt per sector. Zo was in besturen van bedrijven in de bouwnijverheid gemiddeld 5,8 procent vrouw, waar dat in de sector cultuur, sport en recreatie 31,8 procent was. In raden van commissarissen was de verdeling in die sectoren respectievelijk 10,8 procent en 57,5 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer