BinnenlandDefensienota
Defensie schaft extra F-35-jachtvliegtuigen, helikopters en fregatten aan

Defensie schaft extra F-35-jachtvliegtuigen, anti-onderzeebootfregatten (ASW) en maritieme gevechtshelikopters (NH-90’s) aan.

Een F-35-jachtvliegtuig kiest het luchtruim vanaf vliegbasis Volkel. Defensie schaft extra toestellen aan. beeld Lean Slingerland
Een F-35-jachtvliegtuig kiest het luchtruim vanaf vliegbasis Volkel. Defensie schaft extra toestellen aan. beeld Lean Slingerland

Deze plannen uit de Defensienota 2024, die deze donderdag op de Bernhardkazerne in Amersfoort zijn gepresenteerd, zijn woensdag uitgelekt via RTL Nieuws. Defensie versterkt de marechaussee en slaat veel munitie in. De Defensienota meldt de plannen voor de krijgsmacht voor de komende jaren.

Minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman van Defensie steken in totaal 2,4 miljard euro in nieuw materieel. Hiervan gaat 1,5 miljard euro naar gevechtskracht, onder meer om munitietekorten aan te vullen. Defensie investeert ook in cyberslagkracht, innovatie en in de opschaling van de Nederlandse defensie-industrie.

Maandag lekte al uit dat de landmacht voor het eerst in dertien jaar tijd weer eigen tanks krijgt. Nederland schaft zo’n vijftig tanks aan voor één tankbataljon. Verder krijgen Boxerpantservoertuigen zwaardere snelvuurkanonnen.

Defensie krijgt er sinds de Russische inval in Oekraïne miljarden euro’s bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer