BinnenlandSituatie Midden-Oosten
Defensie werkt aan plan voor evacuatie uit kruitvat Libanon

Defensie werkt aan plannen voor evacuatie van landgenoten uit Libanon; een besluit is nog niet genomen.

Het Israëlische luchtafweersysteem Iron Dome onderschept maandag raketten vanuit Zuid-Libanon. beeld AFP, Jalaa Marey
Het Israëlische luchtafweersysteem Iron Dome onderschept maandag raketten vanuit Zuid-Libanon. beeld AFP, Jalaa Marey

Iran dreigt met zware vergeldingsaanvallen op Israël na de liquidatie van kopstukken van Hamas en Hezbollah. Veel landen roepen hun burgers op Libanon zo snel mogelijk te verlaten in verband met het uitbreken van een mogelijke grootschalige oorlog tussen Hezbollah en Israël.

Nederland werkt aan plannen voor een eventuele evacuatie van landgenoten uit Libanon. „Als de politiek besluit tot evacuatie, voeren wij die uit”, zegt een defensiewoordvoerder tegen het Reformatorisch Dagblad. Een beslissing is nog niet genomen. Hoe de plannen er precies uitzien, kan de woordvoerder nog niet zeggen.

„Aanval op Amerikaanse basis in Irak past in het normale dreigingsbeeld” - Woordvoerder Defensie

Defensie heeft draaiboeken voor evacuaties uit crisishaarden op de plank liggen. Nederland bracht in 2023 landgenoten uit Sudan en in 2021 uit Afghanistan in veiligheid. Nederland zette oktober vorig jaar op Cyprus twee C-130 Herculestransportvliegtuigen, 200 militairen, waaronder een detachement mariniers, en een Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) van Buitenlandse Zaken in om paraat te staan voor evacuaties in de regio.

Geen telefoon

Den Haag houdt de ontwikkelingen in het Midden-Oosten scherp in de gaten. Op het ministerie van Defensie hebben dinsdag meerdere geclassificeerde overleggen plaatsgevonden over de verslechterde veiligheidssituatie in onder andere Irak en Libanon. Voor dergelijke overleggen gelden strenge regels; deelnemers mogen bijvoorbeeld geen telefoons bij zich hebben.

Minister-president Dick Schoof, minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse zaken, minister David van Weel van Justitie en Veiligheid en minister Ruben Brekelmans van Defensie voerden maandag overleg over de internationale veiligheidssituatie en de mogelijke gevolgen voor Nederland.

Aanval in Irak

Ook in Irak laait het geweld op. Bij een aanval met twee raketten op de Amerikaanse vliegbasis Ain al-Asad in het noordwesten van Irak zijn maandag vijf Amerikaanse militairen en twee burgers gewond geraakt; twee personen zijn naar een ziekenhuis gebracht. De 120 Nederlandse militairen, gelegerd op dezelfde basis, zijn ongedeerd gebleven. De aanval is vermoedelijk uitgevoerd met twee Katoesjaraketten van Sovjetmakelij, melden Iraakse veiligheidsbronnen aan persbureau Reuters.

De Amerikaanse basis, 300 kilometer ten noordwesten van Bagdad, is daarmee voor de derde keer in korte tijd doelwit van een aanval. Vorige week werd de basis ook al bestookt met raketten. Twee weken geleden was er een aanval met drones. Begin dit jaar werd de legerbasis aangevallen met ballistische raketten.

Defensie is extra alert. „Het dreigingsniveau in Irak is verhoogd”, meldt de woordvoerder. Toch neemt Defensie geen extra veiligheidsmaatregelen. „De aanvallen passen in het normale dreigingsbeeld van de regio.” De krijgsmacht zegt vooraf voldoende maatregelen te hebben genomen. Bovendien zijn militairen getraind om met de dreiging van aanvallen om te gaan. Defensie houdt wel rekening met een eventuele aanval met doden en gewonden. „We zijn een militaire organisatie, dus zijn daar altijd op voorbereid.”

De Nederlandse krijgsmacht werkt in Irak samen met de Amerikanen in de bestrijding van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië. Defensie levert drie Chinookhelikopters voor het vervoer van mensen en materieel in Irak. Verder zijn de Nederlandse militairen actief in de NAVO-missie Irak (NMI) om de Iraakse overheid bij te staan en de regio te stabiliseren.

Waarschuwing

Pro-Iraanse milities in Irak hebben afgelopen weken de aanvallen op Amerikaanse bases hervat. De recente beschieting is waarschijnlijk een waarschuwing aan de VS om zich afzijdig te houden in het conflict tussen Israël en Iran. De beschieting moet mogelijk verder de eis van de pro-Iraanse milities voor het vertrek van de Amerikanen uit Irak kracht bijzetten. Amerikaanse en Iraakse functionarissen bespraken vorige week tijdens een top in Washington nog het afbouwen van de Amerikaanse aanwezigheid. De missie voor de bestrijding van IS begon tien jaar geleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer