Kerk & religie
Groei inkomsten Woord en Daad

De inkomsten van de hulporganisatie Woord en Daad zijn in 2003 gestegen met ruim 14 procent tot 16,8 miljoen euro. Met behulp van dit geld konden ruim 36.000 kinderen geholpen worden.

Kerkredactie

Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie over 2003. Woord en Daad werkte verleden jaar in negentien landen in Afrika, Azië en Midden-Amerika met twintig lokale christelijke partnerorganisaties.

Bijna 60 procent van de uitgaven van Woord en Daad werden in 2003 besteed binnen het programma onderwijs. Hierdoor ontvingen 36.015 kansarme kinderen christelijk onderwijs, een dagelijkse maaltijd, kleding en medische zorg. Van deze kinderen worden er 28.631 gesteund via financiële adoptie. Verleden jaar registreerde Woord en Daad 437 nieuwe aanmeldingen voor financiële adoptie.

Daarnaast heeft de hulporganisatie gewerkt aan kwaliteitsverbetering binnen het programma onderwijs. Zo is er in 2003 een databasesysteem ontwikkeld dat inzicht geeft in de oorzaken van vroegtijdige schoolverlating.

Het programma arbeid en inkomen, waarbinnen jongeren worden begeleid en voorbereid op de arbeidsmarkt, omvatte 20 procent van de uitgaven. Door vaktraining werden 1547 jongeren en volwassenen getraind in technische en commerciële vaardigheden, variërend van lassen tot ontwerpen op de computer. Verder werden de eerste drie Job- en Business Centers opgezet, een soort arbeidsplaatsings- en bemiddelingsbureaus die Woord en Daad de komende jaren in meerdere landen wil opzetten.

Een nieuw element binnen het programma arbeid en inkomen is de inzet van het Businessplatform van Woord en Daad. Dit platform groeide in 2003 tot in totaal 52 leden. Het bestaat uit Nederlandse ondernemers, die Woord en Daad adviseren over bedrijfsmatige projecten.

Binnen het programma basisvoorzieningen (10 procent van de uitgaven) werden projecten ondersteund op het gebied van gezondheidszorg, voeding en landbouw. In totaal ontvingen 540.000 mensen preventieve zorg, eenvoudige behandelingen en soms specialistische behandelingen. Verder werd er in veertien gezondheidsprojecten een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om HIV/aids-preventie te integreren binnen de gezondheidszorg.

In een persbericht stelt Woord en Daad zo transparant mogelijk te willen weergeven wat er met de giften van de donateurs gebeurt. Daarom is er in het jaarverslag te lezen wat er in 2003 goed ging, maar ook wat niet goed ging of anders dan voorzien.

Van particulieren ontving Woord en Daad 13,2 miljoen euro, waarvan 7,6 miljoen via financiële adoptie en 1,2 miljoen euro via de 86 lokale Woord en Daad-comités binnenkwam. Door bedrijven werd voor 1,1 miljoen euro bijgedragen. Aan subsidiegelden van overheden kwam 3,3 miljoen euro binnen.

De kosten die Woord en Daad in Nederland maakt, bestaan uit kosten fondsenwerving en begeleiding van projecten. In totaal bedroegen deze kosten in 2003 10 procent van de inkomsten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer