Binnenland
Kringloopsector krijgt mbo-opleiding

Een stoel van de befaamde ontwerper Gerrit Rietveld verkopen voor destijds 5 gulden en dan blijkt enkele weken later in het tv-programma Kunst en Kitsch de stoel 100.000 gulden waard te zijn.

ANP

Het overkwam een kringloopzaak in Nederland. Om dit soort afknappers te voorkomen, heeft de Kringloopgroep Aktief uit Doetinchem een plan gelanceerd voor het stichten van een mbo-opleiding voor personeel van kringloopbedrijven.

Volgens directeur J. Woldring van Aktief is er nog geen beroepsopleiding voor de kringloopbranche. Het ministerie van VROM is bereid een bijdrage van 145.000 euro te geven voor een proefperiode van dertig maanden. Naast VROM leveren ook Aktief en de provincie Gelderland een financiële bijdrage.

De opleiding wordt in eerste instantie verzorgd door het AOC-instituut Helicon in Velp. Blijkt het een succes, dan zullen diverse algemene en regionale opleidingcentra in Nederland de opleiding gaan verzorgen.

Volgens Woldring is er dringend behoefte aan scholing bij het kringlooppersoneel. „De kringloop is een belangrijke schakel geworden in de afvalrecycling. De werkzaamheden van Aktief beginnen bij het ophalen van grof vuil en eindigen bij de verkoop van tweedehands goederen.”

De leerlingen werken vier dagen per week bij een kringloopbedrijf en gaan een dag naar school. Een opleiding tot medewerker duurt twee jaar. Voor wie leidinggevende wil worden, duurt de opleiding vier jaar. De opleiding begint in september met vijftien leerlingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer