Kerk & religieAfscheid scriba PKN
Dr. R. de Reuver neemt vervroegd afscheid als scriba PKN: „Ambtsperiode van tien jaar is te lang”

Dr. R. de Reuver stopt op 1 juli 2025 met zijn werkzaamheden als scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Dat is een jaar eerder dan zijn ambtsperiode afloopt.

Redactie kerk
Dr. R. de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, stopt per 1 juli 2025. beeld Jan van de Lagemaat
Dr. R. de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, stopt per 1 juli 2025. beeld Jan van de Lagemaat

Dat maakte de PKN dinsdagmiddag bekend, nadat de synodeleden hierover waren ingelicht. Dr. De Reuver (1959) bekleedt de functie van scriba sinds 2016 , toen hij dr. A.J. Plaisier opvolgde. Zijn herbenoeming vond plaats op 12 juni 2021. De vastgestelde ambtstermijn voor deze functie is vijf jaar.

Dr. De Reuver noemt een ambtsperiode van tien jaar „té lang” en heeft daarom besloten om een jaar eerder te stoppen. „Wat mij betreft, is het goed om binnen de generale synode na te denken of de ambtsperiode ook verkort moet worden naar twee keer vier jaar. Een goede doorstroming in de kerk is belangrijk, ook voor de positie van scriba.”

Dr. De Reuver zegt de komende jaren actief te blijven. „Tot mijn emeritaat hoop ik de kerk en de samenleving op andere manieren te kunnen dienen.”

Voordat hij scriba van de generale synode werd, was dr. De Reuver predikant van de protestantse gemeente ’s-Gravenhage (wijkgemeente Marcuskerk). Eerder diende hij gemeenten in Sebaldeburen en Boskoop. In 2004 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een onderzoek naar de theologische waarde van kerkelijke eenheid en verscheidenheid.

Opvolging

Eerder dit jaar nam ds. M.C. Batenburg afscheid als preses van de synode, een functie die hij vanaf eind 2019 bekleedde. Hij werd opgevolgd door ds. T. Bouw uit Zaltbommel. De procedure voor de opvolging van dr. De Reuver staat in november op de agenda van de synodevergadering, die wordt gehouden in Lunteren. De scriba wordt benoemd uit de dienstdoende predikanten in de PKN.

Behalve de preses en de scriba maken diaken Bianca Groen, diaken Jonathan Stam en ouderling-kerkelijk werker Leo Blees deel uit het van dagelijks bestuur van de synode.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer