BinnenlandJaaropening
Lezen staat centraal bij jaaropening Pieter Zandt

„De Bijbel is een Boek dat levens op zijn kop zet.” Dat zei ds. W.C. Polinder maandagavond tijdens de jaaropening van de Pieter Zandt scholengemeenschap in de Dorpskerk in IJsselmuiden. Thema van de bijeenkomst was ”De kracht van het woord”.

De hoofdvestiging van de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen. beeld RD, Anton Dommerholt
De hoofdvestiging van de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen. beeld RD, Anton Dommerholt

De hervormde predikant uit Kampen sprak naar aanleiding van 2 Timotheüs 3: 14-17. Timotheüs was jong en verlegen, zo merkte ds. Polinder op. Hij dreigde af te haken. Paulus stuurde hem vanuit de gevangenis een brief waarin hij hem aanspoorde om Gods Woord te lezen en zich daaraan vast te houden.

Ds. Polinder haalde ook het voorbeeld aan van zijn eigen schoondochter. Met haar toestemming mocht hij wat over haar leven vertellen. Net als Timotheüs kwam ook zij uit Turkije. Ze groeide op als moslima. „Haar broer spoorde haar aan om de Bijbel te lezen. Niet om christen te worden, maar omdat het een literair boek was.” De predikant citeerde haar: „Al lezend ontmoette ik de Heere en ging ik van Hem houden.” Ds. Polinder merkte op dat de satan bang is als mensen in de Bijbel lezen. „Hij weet hoeveel kracht daar in zit om jou te redden.” Hij spoorde de jongeren aan om de Bijbel samen met een vriend of vriendin te lezen.

„Al lezend ontmoette ik de Heere en ging ik van Hem houden” - Ds. W.C. Polinder citeert zijn schoondochter

H. Vlieger, teamleider van de afdeling techniek van de locatie Kampen, stond in zijn inleiding allereerst stil bij de eindigheid van het leven. Hij memoreerde leerling Cornelis Pul (15) uit Urk die aan het begin van de vakantie bij een ongeval om het leven kwam. „Bij de jaaropening met collega’s hebben we Psalm 39 gezongen. Laten we de kostbare tijd die we van de Heere hebben gekregen goed gebruiken.”

Terwijl ds. Polinder stilstond bij het Woord met een hoofdletter, had Vlieger het over het woord met een kleine letter. „De leesvaardigheid onder jongeren in Nederland is de afgelopen jaren sterk gedaald. Om volwaardig mee te doen, moet je leesvaardigheid op peil zijn. Dat geldt onder andere bij je studie en bij het zoeken naar een baan.”

Ook christelijke jongeren lezen volgens Vlieger steeds minder. „De huidige generatie groeit op met het mobieltje in de hand. Daardoor lezen ze geen lange teksten meer.” De Pieter Zandt gaat veel investeren om de leesvaardigheid te bevorderen. Het weinige lezen heeft ook gevolgen voor het geestelijke leven, zo merkte Vlieger op. „De Heere openbaart Zich in Zijn woord. Hij laat Zich daarin kennen. Dat is van levensbelang. Praat met anderen over wat je in de Bijbel leest.”

Behalve in IJsselmuiden werd het schooljaar ook geopend in kerken in Urk, Genemuiden, Drachten en Oldebroek en in het gebouw van de Pieter Zandt in Kampen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Jaaropeningen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer