Ds. Ruis vraagt Driestarscholieren: „Zou Jezus in jullie klassenapp mogen komen?”
Bij de 25e jaaropening van Driestar Leiden stond maandag zowel de predikant als de locatieleider stil bij het thema tijd. Ds. A.J.T. Ruis uit Katwijk aan Zee gebruikte de geschiedenis van Zachéüs om de jongeren aan te sporen: „Haast je om de Heere Jezus te ontmoeten!”
De jaaropening in Lisse is een van de negen samenkomsten die het Driestar Wartburg College hield om het schooljaar met de Bijbel te beginnen. Zo’n 7500 leerlingen volgen dit schooljaar onderwijs op de locaties in Gouda, Rotterdam, Lekkerkerk, Dordrecht en Leiden. Het Leidse Driestar College en het Beroepencollege De Swaef in Rotterdam vieren beide een jubileum. Leiden bestaat 25 jaar, De Swaef 40 jaar.
Dat de Driestar 25 jaar geleden een locatie in Leiden kreeg, was een wonder, zei ds. Ruis. „We hebben diezelfde zorg van de Heere nog steeds nodig.” De predikant bidt dat docenten, ouders en leerlingen deze „kostbare erfenis” mogen bewaren.
In het verhaal van Zachéüs is tijd een belangrijk element, liet Ruis zien. De geschiedenis speelt zich af in de laatste week voor Jezus’ kruisdood. „Zachéüs ziet Jezus tussen de vijgenbladeren van de bomen door. Wie is deze Man, Die met tollenaren aan tafel wil zitten? Hij kan zo aan je voorbijgaan. Het kan altijd de laatste keer zijn dat Jezus zo dicht bij ons komt.”
„Jezus kijkt niet naar wat voor ogen is, Hij ziet het hart aan” - Ds. A.J.T. Ruis
Jezus’ kijk op Zachéüs is totaal anders dan hoe mensen onderling naar elkaar kijken, legde Ruis uit. „Jezus kijkt niet naar wat voor ogen is, Hij ziet het hart aan. Hij kent onze gedachten, onze vragen, onze strijd, ons verdriet. Zou je je hart niet voor Hem uitstorten, je zonden aan Hem belijden?”
„Ik moet heden in uw huis blijven”, zijn volgens de predikant woorden die wijzen op de plek waar je jezelf kunt zijn: thuis. „Zou de Heere Jezus daar mogen komen, in jouw kamer, op jouw mobiel, in jullie klassenapp? Jezus wil niet vluchtig aan ons voorbijgaan. Net als bij Zachéüs wil Hij in ons huis blijven. Heden, nu.”
Locatiedirecteur J. van Dam moedigde leerlingen aan hun tijd goed te gebruiken. „Er gaat enorm veel tijd naar onze schermen. Die leggen veel beslag op ons: we moeten pr maken voor onszelf. En tussendoor kijken we filmpjes die ons opzadelen met de terreur van het perfecte plaatje. Wie of wat heeft het voor het zeggen in jouw leven?”
Van Dam citeerde Augustinus: „„Wij zijn de tijden.” Dat betekent dat we allemaal bijdragen aan hoe het leven er nu uitziet. Draag allemaal de verantwoordelijkheid om van dit schooljaar een goed jaar te maken.”